Što svaki alergičar treba imati u svojoj kućnoj ljekarni

Proljetno buđenje života i bujanje prirode ne veseli baš svakoga. Alergičarima je to razdoblje prava noćna mora i godišnje doba kojemu se najmanje vesele. No, uz prave preparate u svojoj kućnoj ljekarni, moguće je lakše preživjeti sezonu peludnih alergija.

Ako vas pojavom prvih cvjetova lijeske, breze i drugih biljaka peku oči, curi vam iz nosa, teško dišete te vas svrbi koža, vjerojatno vam smetaju peludna zrnca raznih biljaka koja u proljeće kolaju zrakom te alergičarima stvaraju poprilične probleme u svakodnevnom funkcioniranju. Kod alergija je važno znati da je riječ o pretjeranoj reakciji organizma na neko strano tijelo s kojim je organizam u doticaju. Najčešći simptomi alergija obuhvaćaju već navedene neugodne smetnje, no mogu dovesti i do veoma ozbiljnih reakcija kao što je anafilaktički šok. 

Važno je razlikovati je li riječ o alergiji ili virozi: dok se viroza može pojaviti u bilo koje doba godine, peludne alergije najčešće miruju tijekom kasne jeseni i zime kada miruje i sav biljni svijet. Kod peludnih alergija, simptomi su u prvome redu vezani uz dišni sustav, a sekret koji se luči iz nosa bistar je i vodenast. Kad je riječ o nekoj od viroza, sekret je najčešće gušći te žute ili čak zelenkaste boje, a začepljen nos i pojačano lučenje sekreta popraćeni su i bolovima u grlu, sinusima te povišenom temperaturom. 

Alergičarima se uglavnom propisuje poseban režim u vrijeme peludnih alergija: ne boraviti u blizini cvjetajućih biljaka i stabala, izlaziti na svjež zrak u doba dana kada je koncentracije peludi u zraku niža, mijenjati odjeću nakon boravka na svježem zraku jer je moguće da su se u njoj nataložila peludna zrnca i slično.

Uz pomoć korisnih preparata, od kojih će neki djelovati preventivno s ciljem smanjenja prisutnosti peludi u organizmu, a drugi sanirati neugodne posljedice izloženosti ponekim peludnim zrncima, moguće je preživjeti sezonu alergija te ipak uživati u proljeću.

Međutim, čak i pridržavajući se rigorozno navedenih naputaka, neprijatelj kojeg se boje alergičari najčešće je nevidljiv i zapravo ga je vrlo teško izbjeći. Stoga je najbolje pravodobno opskrbiti svoju kućnu ljekarnu adekvatnim pripravcima, kako bi se što više umanjile neugodne posljedice alergije. U tom je smislu svakako potrebno pri ruci imati neki blagi antihistaminik koji možete uzimati oralno, a koji će djelovati na cijeli organizam i nastojati umanjiti simptome. Dobro je imati i bezreceptne kreme kojima se mogu smanjiti simptomi alergijskog osipa, ako se i oni pojave.

Za borbu sa suznim očima svakako je dobro imati umjetne suze koje su posebno učinkovite u saniranju neugodnih simptoma reakcije kao što su Vizol S Allergy, a važno je nabaviti i preparate za čišćenje dišnog sustava kao što je Aqua Maris 4Allergy. Uz pomoć korisnih preparata, od kojih će neki djelovati preventivno s ciljem smanjenja prisutnosti peludi u organizmu, a drugi sanirati neugodne posljedice izloženosti ponekim peludnim zrncima, moguće je preživjeti sezonu alergija te ipak uživati u proljeću. 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

to-svaki-alergiar-treba-imati-u-svojoj-kunoj-ljekarni-ndash-jgl-obitelj