5 zanimljivosti koje niste znali o Jadranskome moru

Jadransko je more jedno od najpopularnijih turističkih odredišta na svijetu, a nama je zanimljivo ne samo zato što je naše, nego i zato što je bogato, neobično, poučno i zabavno.

Jedno je ime!
Jadran ili Adriatic, to su dva imena pod kojima cijeli svijet poznaje naše more. Davno, davno zvalo se Mare Hadriaticum na latinskom, a od tog imena dolaze ova dva najpoznatija. No, to nisu sva njegova imena. U 16. stoljeću Vinko Pribojević zove ga Ilirsko more, a stotinjak godina poslije, Pavao Ritter Vitezović, Sinje more.

Plave dubine
Čak 74 %, odnosno gotovo tri četvrtine Jadrana je – plićak, a to znači: more duboko do 200 m. 

Slanije je Sinje more
U prosjeku, morska voda u svjetskim oceanima ima slanost od oko 3,5 promila, odnosno 35 dijelova na tisuću. To znači da je u svakoj litri (1000 ml) morske vode otopljeno 35 grama soli. Jadran ima 3,9 promila.

Dvije sasvim različite strane
S jedne strane, one naše, Jadransko je more bogato otocima – ima ih oko 1250 otoka, najviše u Hrvatskoj (1185) i Crnoj Gori (48). S druge pak strane, one talijanske, nema otoka. 

Otoci „glumci“
Hrvatski dio Jadrana diči se s 1244 otoka, hridi i grebena, a među njima ima i „filmskih zvijezda“. Pag je tako, primjerice, osim što je „glumio“ sam sebe u mnogim filmovima, dokumentarcima i reality showovima, uprizorio i Arktik u seriji “The Terror” te sunčanu Španjolsku u romantičnoj komediji “Ibiza” u produkciji Netflixa. To može samo odličan glumac!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *