Što svaka žena treba znati o ovulaciji

Znate li kada ovulirate? Može li se ovulacija dogoditi za vrijeme mjesečnice? Koji su dani zaista najplodniji? Sve su to pitanja na koja mislimo da znamo odgovore, no - je li doista tako?

Ovulacija je u fokusu mjesečnoga ciklusa tek kada se potegne pitanje trudnoće – naime, kad žena pokušava (ne)zanijeti, to je najvažnija faza. Biologiju smo sve zapamtile – ovulacija je proces tijekom kojega se iz jajnika oslobađa jedno od jajašaca i putuje jajovodom do maternice, gdje će biti oplođeno ili ne. Ako ne, slijedi mjesečnica, a ako da, onda trudnoća.

Jednostavno, zar ne!? I da i ne. Prvi kamen spoticanja kad je riječ o ovulaciji je činjenica da ona traje tako kratko, a vrijeme do mjesečnice tako dugo: dva su dana ovulacije, ali onda je (barem) 14 dana čekanja nakon kojeg neiskorišteno jajašce odlazi iz tijela. Nije intuitivno – ako nešto ne ide, mi želimo znati da to ne ide odmah, ovaj čas!

Ovulacija ne nastupa točno 14. dan od početka menstruacije, već si tijelo uzme vremena pa žena može ovulirati bilo kada između 6. i 21. dana ciklusa.

Uz to, ne pomaže ni činjenica da ciklus – pa tako ni ovulacija – nije matematika. Ovulacija ne nastupa točno 14. dan od početka menstruacije, već si tijelo uzme vremena pa žena može ovulirati bilo kada između 6. i 21. dana ciklusa. Upravo je to ono što praćenje ovulacije čini vrlo nepouzdanom metodom zaštite od neželjene trudnoće. U neredovitom ciklusu to znači da do ovulacije može doći i tijekom mjesečnice!

Neke žene tvrde da mogu osjetiti kada ovuliraju: ili ih bole leđa, ili imaju grčeve, ili im libido naglo poraste. I ne samo da promjene doživljavaju žene, primjećuju ih i muškarci – britanski su istraživači otkrili da su muškarcima privlačnije žene koje ovuliraju. I onaj seksi promukao glas posljedica je hormona tijekom ovulacije!

Hormoni, osim na jajnike, glasnice i temperaturu tijela – koja je tijekom ovulacije malo viša – djeluju i na cerviks maternice čija se sluz mijenja iz guste i ljepljive u prozirnu i rijetku. Intimna njega tu postaje vrlo bitna te je za svakodnevnu njegu idealan Lactogyn sapun koji štiti od infekcija i čuva prirodnu genitalnu floru. U slučaju poremećene flore, uz Lactogyn sapun, dobro je koristiti i Lactogyn vaginalne kapsule, s bakterijskim kulturama Lactobacillus rhamnosus, GR-1 i Lactobacillus reuteri, RC-14.

Komentiranje je zaključano.