Povratak u teretanu nakon ljetovanja

Ljeti smo skloni opustiti se od svega: posla, brige o tome što i kada jedemo, koliko vježbamo… Zato je povratak u jesensku rutinu ponekad težak, a povratak u teretanu bolan i neugodan. Kako biste izbjegli da i ova jesen bude takva, pripremite na vrijeme svoje tijelo.

Povratak u teretanu treba biti postupan, odnosno jačina i učestalost vježbanja trebaju se pojačavati umjerenim tempom i intenzitetom kako ne biste dobili upalu mišića ili se tijekom vježbanja ozlijedili. Kod povratnika u teretanu istegnuća i upale nisu nimalo rijetka pojava. Zato je važno biti oprezan, ali i nabaviti potpornu opremu poput steznika i sličnih pomagala, pogotovo ako već iz prethodnog iskustva znate da ste skloni takvim ozljedama.

Jačinu i učestalost vježbanja treba pojačavati umjerenim tempom i intenzitetom kako ne biste dobili upalu mišića ili se tijekom vježbanja ozlijedili.

Pojačanom vježbanju važno je prilagoditi i kožu. Tijekom ljeta, sunce može isušiti našu kožu pa ona postaje sklona pucanju. Suha koža gubi elastičnost te može pucati tijekom istezanja u teretani. Također, sol iz znoja u kombinaciji sa suhom kožom može pridonijeti pojavi osipa i alergijskih reakcija, pogotovo na mjestima gdje se znoj dulje zadržava (područja oko pazuha, ispod grudi, na preponama i slično). Stoga je prije prvog povratničkog odlaska u teretanu važno tijelu priuštiti kvalitetan piling te početi njegu kože koja će joj pomoći da ponovno postane elastična i glatka.

Vježbanje, čak i rekreativno, pojačan je fizički napor. Kako tijelo, koje se tijekom ljeta možda i previše opustilo ne bi nakon ljeta doživjelo šok, potrebno ga je pripremiti na ono što ga čeka. Stoga je važno uskladiti svoju prehranu s potrebama koje pred vježbača stavlja naporno vježbanje, a posebno je važno da se unosi dovoljno tekućine, kako bi se nadoknadio gubitak vode zbog pojačanog znojenja. Kako biste tijelu osigurali dovoljnu količinu važnih sastojaka, koristite i probiotske dodatke prehrani kao što je Prolife VIS, koji je dostupan u svakoj ljekarni.

Uz pridržavanje navedenih savjeta, vaše bi tijelo uskoro ponovno trebalo biti u vrlo dobroj formi, a vi se veseliti odlasku u teretanu.

Komentiranje je zaključano.