Što sve trebate znati o dojenačkim grčevima

Nakon prvih dana blaženstva s novorođenčetom, primijetili ste da vaša beba postaje sve nemirnija i nervoznija, a svoje nezadovoljstvo izražava snažnim plakanjem te mlataranjem nožicama i stiskanjem ručica? Ako se te epizode često ponavljaju, vaša beba vjerojatno pati od grčeva. Saznajte kako prepoznati simptome!

Jeste li čuli za trojno pravilo kojim liječnici često dijagnosticiraju dojenačke grčeve? Simptomi korišteni za dijagnozu uključuju grčeve i nemir bebe koji traje najmanje po tri sata tijekom tri dana te tri uzastopna tjedna. Oni uključuju plač, česte prekide sna, probleme s hranjenjem i vjetrove. Dok to razdoblje traje, oboružajte se malim mudrostima i strpljenjem te si olakšajte nadolazeće burno razdoblje.

Dojenački grčevi pojavljuju se većinom kod beba koje su stare oko 6 tjedana, a počinju nestajati oko 11. tjedna starosti djeteta.

Tretmani koji se najčešće preporučuju za ublažavanje grčeva obuhvaćaju izbacivanje proteina kravljeg mlijeka iz prehrane djeteta te smanjenje konzumacije čaja, kave, pikantne hrane i alkohola iz prehrane majke, ako doji dijete. Osim izbacivanja određenih namirnica, bebinoj prehrani možete dodati probiotičke kapi Normia Baby koje će poslužiti kao pomoć kod pojave dojenačkih grčeva te jačanja imunološke obrane crijeva i cijelog organizma.

Također, bebu je potrebno hraniti češće te u uspravnom položaju da bi se smanjila mogućnost gutanja zraka. Iz istog razloga, važno je provjeriti otvor na dječjoj bočici. Ako je premalen, dijete će vjerojatno progutati više zraka tijekom svakog hranjenja. Nadalje, potrebno je pomoći djetetu da podrigne nakon obroka. To možete učiniti tako da bebu postavite uspravno ili je držite naslonjenu s vratom i glavom na vašem ramenu dok joj lagano masirate leđa i trbuh.

Važno je imati na umu kako su grčevi prolazni te da će neprospavane noći ubrzo pasti u zaborav. Zato stvarajte ugodna sjećanja i pamtite lijepe trenutke dok se pripremate na nove izazove roditeljstva koji tek dolaze!

Komentiranje je zaključano.