Uzroci i rješenja pojačanog ispadanja kose

Unatoč uvriježenome mišljenju da se protiv pojačanog ispadanja kose bore većinom muškarci, nova istraživanja pokazala su kako se i sve veći broj žena susreće s tim problemom. Prije nego li nastupe, važno je naučiti kako primijetiti i, u konačnici, spriječiti pojačano ispadanje kada i ako je to moguće.

Vlasi kose imaju specifičan životni ciklus koji uključuje rast, stabilizaciju i ispadanje. Ciklus je povezan i s godišnjim dobima pa je tako dokazano da kosa u jesen ispada više i češće nego u ostalim godišnjim dobima, kada načelno miruje i stagnira, te nije zabrinjavajuće ako u jesen primijetite povećano ispadanje kose. Postoje i brojni drugi faktori koji znatnije pridonose ispadanju vlasi. Neki od njih odnose se na prehranu, genetski faktor te na sam način održavanje higijene kose.

U prosjeku, kod zdrave kose prirodnim putem ispadne 50 do 100 vlasi dnevno.

Nezdrava prehrana

Sve što unesemo u naše tijelo utječe na naš organizam. Tako nezdrava prehrana može uzrokovati i pojačano ispadanje kose. Osobito je to uočljivo za vrijeme raznih dijeta ili bolesti kada nismo u stanju konzumirati uobičajene kvalitete namirnice. Stoga se preporučuje izbjegavanje rigoroznih dijeta koje, osim željenoga gubitka kilograma, mogu sa sobom donijeti i neželjene posljedice poput pojačanog ispadanja kose.

Hormonalne promjene i genetski faktor

Čest uzrok ispadanja kose su hormonalne promjene nastale tijekom korištenja kontracepcijskih lijekova, trudnoće, nakon poroda ili u razdoblju menopauze. U tom slučaju najbolje je obratiti se liječniku za savjet i odgovarajuću terapiju. Druga slika medalje mogu biti geni, a na njih pak ne možemo utjecati. Ako imate izraženu crtu ćelavosti u svojoj obitelji, vrlo je vjerojatno da ćete je i vi naslijediti s obzirom na to da je genetski faktor jedan od najčešćih uzroka gubitka kose.

Preparati i stiliziranje kose

Uzrok sve raširenijega problema gubitka kose su i agresivni preparati koji se koriste tijekom tretiranja kose. Osim njih, na ispadanje vlasi utječu i razni šamponi, regeneratori, maske i eliksiri. Stoga vodite računa o prevenciji, i to pomnim odabirom preparata za njegu kose i vlasišta, izbjegavanjem izlaganja kose pretoplome zraku sušila za kosu, a osobito izbjegavajte prečesta feniranja, ravnanja te kovrčanja kose, posebno ako imate suhu i tanku kosu.

Komentiranje je zaključano.

uzroci-i-rjeenja-pojaanog-ispadanja-kose-ndash-jgl-obitelj