5 izvora proteina za vegane

Prehrana koja nije bazirana na namirnicama životinjskog porijekla karakteristična je za vegane. Takvu prehranu mnogi smatraju opasnom za zdravlje, no, dokazano je da se veganskom prehranom organizam može opskrbiti svim potrebnim nutritivnim  sastojcima, uključujući i bjelančevine.

Vegetarijance i vegane često se zamišlja kao bljedunjava i mršava stvorenja kojima zasigurno nedostaju neki važni sastojci iz životinjskih namirnica, s obzirom na to da čak i danas mnogi vjeruju kako je uravnotežena prehrana moguća jedino uz pravilnu konzumaciju biljnih i životinjskih namirnica. No, mnogi nisu svjesni da su danas brojne zvijezde, čijem se lijepom tijelu, a posebno licu svakodnevno divimo, zapravo – vegani.

Orašasti plodovi, koje je moguće konzumirati kao grickalice, u salatama, kolačima i kašicama, vrijedan su izvor proteina za vegane.

Uz pomoć pravilne veganske ishrane i dodataka prehrani moguće je imati zdravo, snažno i lijepo tijelo. Naime, brojne vrijedne sastojke iz namirnica životinjskog porijekla moguće je pronaći i među biljnim namirnicama. Primjerice, grahorice i prerađevine od grahorica obiluju proteinima. Dakle, soja, grašak, slanutak i grah izvrstan su izvor proteina, a tempeh, fermentirana prerađevina tih grahorica, može biti i vrlo ukusan kada je priređen na pravi način.

Od soje nastaje i druga vrijedna prerađevina kojom se u veganskoj prehrani redovito nadoknađuju bjelančevine – tofu. Riječ je o namirnici sličnoj siru, a specifična je po tome što ima veliku moć apsorpcije drugih okusa i mirisa pa je najbolja marinirana.

Orašasti plodovi, koje je moguće konzumirati kao grickalice, u salatama, kolačima i kašicama, također su vrijedan izvor proteina za vegane. Danas su na tržištu dostupni i oni egzotični iz drugih dijelova svijeta, tako da vam neće brzo dosaditi.

Ima i žitarica koje su bogate bjelančevinama, a po tome se posebno ističe kvinoja, koja je poznata i kao jedina žitarica koja je kompletan protein, što bi značilo da sadrži sve aminokiseline koje su potrebne da biste dobili savršenu bjelančevinu.

Neke namirnice dovoljno je konzumirati u sasvim malim količinama kako biste iz njih dobili vrijedne nutritivne elemente. Jedna takva je i spirulina u prahu, alga koja je vrlo vrijedan izvor proteina.

Međutim, proteini nisu jedino o čijoj je prisutnosti u vašoj prehrani važno voditi računa ako ste vegan. Općenito je važno paziti da kombiniranom prehranom dobivate i dovoljne količine vitamina i minerala, a u tome vašoj obitelji mogu pomoći inovativni dodaci prehrani Alfabiotik i Alfabiotik Junior.

Komentiranje je zaključano.