Što napraviti kod prvih simptoma prehlade?

Mnogi vjesnici zime ove su godine izostali, ali – nažalost – ne i prehlada. Boravak u grijanim i nedovoljno prozračenim prostorijama potiče širenje uzročnika prehlade pa nije naodmet znati kako se zaštititi od razvoja bolesti i komplikacija poput upale pluća ili sinusa.

Trajanje i prvi simptomi prehlade 

U kontaktu s virusom koji se nastani na sluznici nosa ili grla prehlada se brzo razvije, a njezin razvojni put mogli bismo opisati ovako: tri dana dolazi, tri dana ostaje i tri dana prolazi. Lagana glavobolja, hunjavica, svrbež u nosu i iritacija grla prvi su znaci prehlade koji će, ako se ne suzbiju u korijenu, izmoriti i dodatno oslabjeti organizam. Da se to ne dogodi, važno je reagirati odmah nakon pojave prvih simptoma. 

Prvi koraci u suzbijanju infekcije 

U borbi s natečenom sluznicom i nakupljenom sluzi koja ometa protok zraka te uzrokuje glavobolju, nesanicu i razdražljivost izuzetno je važno održavati vlažnost nosne sluznice. Aqua Maris Strong djeluje kao prirodni dekongestiv (odčepljuje nos). Zbog visoke koncentracije soli ta hipertonična otopina „izvlači“ višak tekućine iz sluznice nosa. Uz to, inhalacije u trajanju od pet do deset minuta dnevno u ovom su slučaju dobitna kombinacija. 

Uz inhalaciju, bržem oporavku organizma pridonosi i topla kupka u trajanju od deset do dvadeset minuta te usporavanje tempa, minimalno osam sati sna i obilje vitamina, minerala i tekućine. Pozitivan utjecaj na razvoj prehlade ima i konzumacija agruma, svježega voća, kuhanog povrća, tosta, riže, domaće juhe i nezaslađenih biljnih čajeva. 

Nepisano je pravilo da za svaki stupanj tjelesne temperature veći od 37° C treba piti dodatnih pola litre tekućine kako bi organizam ostao hidriran. Da pak (p)ostane zdrav, u situacijama povišene tjelesne temperature i umjerene boli rješenje je Neodol oralna suspenzija*. Različiti oblici u kojima dolazi prilagođeni su za djecu već od 1. godine, adolescente i odrasle. 

Najgora je opcija “prešetati” prehladu jer tako ne dajte svom organizmu vremena da se odmori i u potpunosti oporavi, a osim što ćete produljiti vrijeme oporavka, potencijalno možete i širiti zarazu. 

*Prije upotrebe pažljivo pročitajte uputu o lijeku, a o rizicima i nuspojavama upitajte svog liječnika ili ljekarnika.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

to-napraviti-kod-prvih-simptoma-prehlade-ndash-jgl-obitelj