Slikovnice koje će djeca obožavati

Čitanje je vještina koja u srazu s ekranom, nažalost, sve više gubi bitku. Čitati naglas djeci treba početi već od njihova rođenja kako biste kod njih razvili maštu, sposobnost razumijevanja i slušanja te ljubav prema pisanoj riječi koja poslije vodi samostalnom stjecanju novih znanja. Kako bi vaši mališani uspješno startali s čitanjem, donosimo vam prijedloge pet slikovnica koje će ih zasigurno osvojiti već na prvi pogled.

Serija slikovnica Kako to zvuči i Igraj se i otkrij 

Interaktivne slikovnice s pomičnim dijelovima idealne su za početno učenje i razvijanje svijesti o različitim pojmovima. Jednostavne ilustracije jarkih boja privući će znatiželjne male umove, a da im pozornost ne bi prebrzo odlutala pri usvajanju novih pojmova pobrinut će se zvučni efekti i elementi od raznih materijala: drva, tkanine, kartona… 

Četiri priče iz zečje zemlje 

Slikovnica o šarmantnoj zečjoj obitelji namijenjena je vrtićkom uzrastu te podijeljena u četiri zasebne priče. Radnja se provlači kroz četiri godišnja doba pa će se mali čitači s ovom toplom pričom u rukama istodobno educirati o obiteljskim odnosima, individualnim razlikama koje treba uvažavati i poštivati te pojavama i zanimljivostima iz prirode.   

Ježeva kućica i Prase koje je mislilo samo na se 

O toplini i važnosti doma govori i književni klasik Ježeva kućica koji male čitače oduševljava već naraštajima. S Ježurkom Ježićem djeci se zaista neće biti teško poistovjetiti, kao ni s junakom dvostruke slikovnice Prase koje je mislilo samo na se. Obje slikovnice u malo riječi, a uz pomoć jednostavnih zapleta, velikih slika i realnih prikaza potiču konstruktivan dijalog i usvajanje poželjnih osobina.  

Djevojčica i čarobna ploča ili Dječak, krtica, lisica i konj 

Školarcima treba ponuditi problemske slikovnice, a dvije koje sigurno neće ispuštati iz ruku su priča o djevojčici s čarobnom pločom te o neobičnom prijateljstvu dječaka, krtice, lisice i konja. Prva na jednostavan i djeci zanimljiv način upozorava na zamke virtualnog svijeta i važnost življenja u trenutku. Druga pak kroz divne crteže i zanimljive razgovore neobične družbe djecu priprema za život: emocionalne turbulencije, teška vremena i kompleksne međuljudske odnose.   

Iako se čitanje uči čitanjem, znajte da za koju god slikovnicu se odlučili, tekst i ilustracije trebaju biti primjerene razvojnoj fazi djeteta, a protagonisti likovi s čijim se postupcima i emocijama dijete može poistovjetiti.  

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

slikovnice-koje-e-djeca-oboavati-ndash-jgl-obitelj