Što kada devijacija septuma postane zdravstveni problem?

Posljednjih godina mnogo se priča o devijaciji septuma te operacijama kojima se to korigira. Međutim, važno je znati kako si pomoći ako operacija septuma nije opcija.

Septum je prolaz u nosu koji razdvaja nosnice. Sastoji se od hrskavice i kosti i trebao bi biti ravan, odnosno spuštati se okomito od sinusa prema vrhu nosa. No, kod određenog broja ljudi on je manje ili više iskrivljen, što uzrokuje manje ili veće probleme u nosnoj šupljini, poput začepljenosti nosne šupljine i nosne školjke, čestoga kihanja, sklonosti upalama sinusa, glasnog i otežanog disanja, potrebe disanja kroz usta, a iskrivljeni septum često je uzrok i hrkanja u snu. Ozbiljniji simptomi devijacije mogu biti često curenje ili krvarenje iz nosa, poremećaj osjetila mirisa i učestale glavobolje.

Septum može biti iskrivljen već nakon rođenja, ali se devijacija može dogoditi i tijekom puberteta, odnosno konačnog formiranja kostiju lica, ili pak kasnije u životu kao posljedica nezgoda povezanih s nosnom šupljinom. U trenutku kada navedeni simptomi devijacije septuma postanu učestali te počnu narušavati normalno funkcioniranje organizma, potrebno je potražiti pomoć. Ona može doći u vidu sredstva za odčepljivanje nosa u obliku spreja kakav je i Aqua Maris Clean ili antihistaminika (lijekova koji se koriste pri alergijama za ublažavanje sekrecije).

Septum može biti iskrivljen već nakon rođenja, ali se devijacija može dogoditi i tijekom puberteta, odnosno konačnog formiranja kostiju lica, ili pak kasnije u životu kao posljedica nezgoda povezanih s nosnom šupljinom.

U slučaju ozbiljnijih smetnji moguće je operativnim zahvatom obaviti korekciju septuma. Međutim, prije ikakve odluke – bilo o korištenju antihistaminika, bilo o odlasku na operaciju – potrebno je konzultirati se sa svojim liječnikom. U međuvremenu je, prije konzultacija s liječnikom, moguće koristiti sprejeve za čišćenje nosne šupljine i odčepljivanje nosnica. Važno je i redovito provjetravati prostorije te koristiti ovlaživače zraka jer suh zrak potiče stvaranje prašine koje se onda taloži i u nosnoj šupljini te dodatno zakrčuje prolaz septumom i otežava pravilno disanje.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

to-kada-devijacija-septuma-postane-zdravstveni-problem-ndash-jgl-obitelj