Kako se pripremiti za razdoblje puberteta vašega djeteta?

Pubertet je razdoblje koje klinci jedva čekaju – u silnoj žurbi da što prije odrastu. Većina odraslih vlastitog se puberteta mutno sjeća – jer je lakše zaboraviti, ili pak vrlo živo, kao prvog većeg razočaranja u životu – jer nije ni lagan, ni zabavan. Roditelji ga se pak užasavaju jer ga moraju proći još jednom, sa svojom djecom.

Samopouzdanje i samosvijest
U pubertetu, samopouzdanje je sve. A kažu da se gradi upravo tada. To je samo prva u nizu kontradikcija puberteta kroz koju morate navigavati sa svojom djecom. Ako želite da vam dijete bude samopouzdano, morate mu već u ranom djetinjstvu izgraditi samosvijest.
To ćete, prema savjetima slavnoga obiteljskog terapeuta Jespera Juula, učiniti tako da kroz sve svoje riječi i djela djetetu stalno šaljete onu najvažniju poruku: “Vrijediš jer postojiš i to je dovoljno.”

Razgovor je ključan
Svemu što želite dijete naučiti, pristupite kao što biste pristupili kolegi ili kolegici na poslu. Bez zapovijedanja i vikanja. Budete li dijete od samih početaka tretirali s poštovanjem, svjesni da je i ono potpuna osoba, samo još uvijek nezrela, to će vam se višestruko isplatiti upravo u pubertetu. Strpljivo objašnjavajte i budite vodič svome djetetu u promišljanju i dopustite mu da promišlja samo.

Bez uspoređivanja!
To ne znači da neće biti sukoba i kršenja pravila. Pubertet je burno razdoblje: djeca se pokušavaju pronaći, uspoređujući se s drugima, sa sustavom, s vašim i tuđim vrijednostima… Ukratko – sa svijetom. Vaš je zadatak da im to ne otežavate uspoređujući ih s rođacima kojima ide bolje u školi, djecom vaših prijatelja koja vam više odgovaraju ili učenicima iz razreda.

Slušanje je umjetnost
I to ona koju roditelj djeteta u pubertetu treba savladati, a ne dijete! Slušajte što vam dijete govori. Čujte i ono što je izgovoreno, i ono što nije izgovoreno. Dijete u pubertetu još je uvijek dijete i treba vodstvo. Da bi vam se obratilo s bilo kojim problemom, mora znati da ga volite uvijek, i bez obzira na sve, da ga prihvaćate i da ćete ga saslušati. Sve ostalo su mostovi koje možete prijeći kada na njih naiđete, zajedno.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-se-pripremiti-za-razdoblje-puberteta-vaega-djeteta-ndash-jgl-obitelj