Što kad beba ne prestaje plakati?

Roditeljstvo je, kažu mnogi, jedan od najtežih izazova u životu. A jedan od najtežih trenutaka u tom "probnom razdoblju" svakako je onaj kad beba ne želi prestati plakati. Mladi roditelji obično brzo nauče nekoliko trikova koji - najčešće - upale. Ali što raditi kad ništa ne pomaže?

Teško je slušati bebin plač. Evolucijski smo “naštimani” tako da nam izuzetno smeta. Stoga je posve normalna reakcija koju mnogi roditelji imaju – stres, suze, strah i nelagoda, pa čak i bijes. Ipak, i u tim je trenucima važno reagirati ispravno. Roditelji moraju uvijek imati na umu da je bebin plač jedini način komunikacije toga malog bića. Bebe plaču kad su gladne, uplašene, kad ih boli, ali i iz – čista mira!

Roditelji moraju uvijek imati na umu da je bebin plač jedini način komunikacije toga malog bića. Bebe plaču kad su gladne, uplašene, kad ih boli, ali i iz – čista mira!

Glad je najčešći razlog bebina plača. Trbuh novorođenčeta je vrlo maloga kapaciteta pa ne čudi što traži hranu svakih nekoliko sati. Hrani li se dijete zamjenskom hranom za novorođenčad umjesto majčinim mlijekom, jedno mu hranjenje obično “potraje” barem dva sata. Ipak, ima djece koja jedu manje, ali češće.

Ako je beba mlađa od četiri mjeseca, lako je moguće da će plakati “iz čista mira” u poslijepodnevnim satima i u predvečerje. Razlog su kolike koje traju nekoliko tjedana, a roditelje dovode do ludila. U tom će slučaju pomoći podizanje bebe iz krevetića, nježno ljuljanje, masaža trbuha ili vožnja automobilom. Ona je toliko učinkovita zbog ritmičkoga kretanja koje smiruje bebu.

Beba ponekad plače jer jednostavno želi osjetiti dodir. Recept je vrlo jednostavan, a svaka ga majka intuitivno zna – privijanje bebe uza se odmah će smiriti dojenče. Ponekad je pak bebi prevruće ili prehladno. Pipanje dlanova nije nikakav pokazatelj utopljenosti djeteta jer dlanovi mogu biti hladni – pravi je test pipanje bebina trbuha. Ako je on hladan – hitno je treba utopliti!

Puna je pelena isto tako čest uzrok negodovanja mališana. Nekim bebama smeta iritacija kože koju izaziva napunjena pelena, dok se druge uzrujaju tek kad osjete hladan zrak pri njezinu mijenjanju. Kako bilo, na ovu se promjenu u pravilu sva mala bića brzo navikavaju.

Ako ništa od navedenoga ne pomaže, postoji još nekoliko trikova – puštanje tihe, umirujuće glazbe ili čak približavanje uključenoj perilici. Važno da je zvuk ritmičan i ne preglasan. Ponekad će pomoći duda, ili (u slučaju izbijanja zubi) posebna igračka punjena gelom koja se hladi, tako da umiri upaljene desni. Poneke se bebe smiruju toplom kupkom, ali – budite upozoreni – ne sve!

Komentiranje je zaključano.