Bundeva naša svagdašnja

Kraljica plodova jeseni, bundeva, svojom prštavom narančastom bojom i bogatstvom okusa i prehrambenih vrijednosti dostojna je svojega laskavog naslova. Može je se pripravljati na slatko i slano, a osim što je zdrava, još je i zabavna!

Nebrojene su njezine vrste, a popularna je po cijelome svijetu. Bundevu su pripremali još stari Egipćani i Rimljani, a mnogo je vrsta i uvezeno iz Amerike, osobito Meksika. U Hrvatskoj je nezaobilazan dio tradicijske kuhinje, a ima i svoj vikend u listopadu – Bučijadu u Ivanić-Gradu.

Nutricionisti ih obožavaju zbog obilja karotina, provitamina A, vitamina C, E i K te vitamina B skupine, kao i kalija, fosfora, kalcija i željeza koje sadrže, dok je dijabetičari vole jer je niskokalorična, a slatka. Osobito im je draga muškatna bundeva koja, sljubljena s mrkvom i njokima, čini izvrstan lagani obrok.

A da vam čišćenje bundeve ne bude muka – zaposlite ruke mališana pa kad očistite koštice i meso, u njezinoj debeloj kori nožem izrežite oblike i napravite goleme jesenske svijećnjake! Meso iskoristite za obrok, ali ni koštice nemojte baciti! Složite ih zajedno na papir i ostavite da se posuše – tako ćete dobiti ukusnu i zdravu grickalicu.

Nutricionisti ih obožavaju zbog obilja karotina, provitamina A, vitamina C, E i K te vitamina B skupine, kao i kalija, fosfora, kalcija i željeza koje sadrže, dok je dijabetičari vole jer je niskokalorična, a slatka.

Visokokalorične sjemenke bundeve – golice – imaju mnogo vlakana, djeluju umirujuće, antistresno i antioksidativno. Istraživanja su pokazala da zemlje u čijoj je kulturi svakodnevna konzumacija bundevinih sjemenki, poput Bugarske, Rumunjske, Turske i Ukrajine, imaju nisku stopu bolesti prostate. Osim sirove, golice bundeve možete upotrijebiti i u pripremi namaza ili dodati u varivo, složenac, kruh, rižu ili – bundevinu juhu!

U nas se nedavno pojavila izuzetno ukusna hokaido bundeva, pomalo orašastog okusa. Omiljena je jer je ne treba guliti, a lako se i brzo čisti. Može se pripravljati na različite načine – pečena u pećnici kao samostalan obrok, poslužena uz divlju rižu i salatu od cikle, a izvrsna je i za krepku juhu.

Jesen donosi obilje plodova, ali i kišu pa smo svi u vječnoj potrazi za onom još jednom zrakom sunca. Za brzu i slatku jesensku večeru koja se priprema u pećnici dok se vi malo odmorite ili pospremite, dobra pećnica i bundeva šećerka nezamjenjivi su prijatelji.

Pogledajte recept!

Komentiranje je zaključano.