Prinova je stigla, a druga već na putu

U roditeljstvu je pritisak veći nego u profesionalnom sportu ili politici! Instinkti nas tjeraju u potragu za savršenim odgojem, standardi su visoki, a stres golem. Kako uskladiti odgajanje dvaju malenih bića sa željom da se oboma pruži ono najbolje?

Bilo planirano, ili iznenađenje, drugo dijete dok prvo još puza donosi nove izazove koji ne moraju biti razlog za paniku! Mala djeca brzo rastu i uz malo pripreme, i mnogo humora, dvoje puzavaca može biti izvor nenadmašne zabave.

Istraživanja sugeriraju da je najbolji razmak među djecom ili onaj manji od godine dana, kad se mogu praktički odgajati kao blizanci, ili onaj od četiri ili više godina, kad se starije dijete može uključiti u odgoj mlađega, a da se ne osjeća istisnuto.

Osim toga, istraživanja sugeriraju da je najbolji razmak među djecom ili onaj manji od godine dana, kad se mogu praktički odgajati kao blizanci, ili onaj od četiri ili više godina, kad se starije dijete može uključiti u odgoj mlađega, a da se ne osjeća istisnuto. Tako dvije male bebe mogu biti možda nenadan, ali svakako optimalan način da podignete dvoje djece. Sve to uz dobru organizaciju, naravno!

Ako se pitate kako preživjeti s dvoje tako male djece iz dana u dan – evo kako!

Prvo pravilo: Strpljenje, strpljenje, strpljenje…

Iz kuće nećete izaći za 10 minuta, a vjerojatno niti za 25. U parkiću nećete moći sjesti, a kupnja će zahtijevati posebnu logistiku. Prihvatite to pa planirajte vrijeme i aktivnosti u skladu s tim! Ne zaboravite: nijedno dijete nije malo zauvijek. I svi su u jednome trenutku počeli spavati!

Pravilo drugo: Imajte plan!

Odgojne izazove nitko ne može predvidjeti, ali ih može zapisati. Smislite rješenja na temelju iskustva, a jedno je sigurno: ubrzo ćete ih imati prilike iskušati! Dobra organiziranost pomoći će vam da se snađete dok jedan puza i puni pelenu, a drugi vrišti pod temperaturom.

Pravilo treće: Ne bojte se neobičnog!

Iskoristite sve dobrobiti vremena u kojemu živimo i znanja koja su nam na dohvat ruke. Primjerice, sling marama, čak i ako je niste koristili s prvim djetetom, izvrsno je pomagalo – obavljate kućanske poslove i igrate se s prvim djetetom dok vam drugo sigurno spava na prsima. Tandemska kolica nisu samo za blizance, postoje i ona za “irske blizance”, kako se naziva braću i sestre s manje od godine dana razmaka. U takvim kolicima jedno dijete može ležati, a drugo sjediti. To bi vam moglo olakšati kretanje po vani i uštedjeti trčkaranje za nestašnim mališanom dok drugi glasno zahtijeva pažnju iz kolica.

Pravilo četvrto: Dojenje je ok ako ti je ok!

Premda stručnjaci danas savjetuju dojenje tijekom trudnoće jer je sigurno i poželjno, okolina zna vršiti pritisak na mamu da prestane. Ona, učini li to a da nije spremna, osjeća veliku krivnju. Odluka o tome koliko će dojiti svoje dijete i kad će prestati, vrlo je osobna odluka jer se svaka žena susreće s različitim izazovima tijekom dojenja. Ako je trudnoća ok (uredna) i majka je ok (želi dojiti), nema nikakva razloga da to ne čini! Nakon poroda može i nastaviti dojiti oboje djece, u tandemu, kako se doje blizanci. Opet, pod uvjetom da je to mami ok – da to želi i da dobro jede te unosi sve najvažnije hranjive tvari. S tim joj može pomoći liječnik!

Pravilo peto: Dajte mjesta!

I njima i sebi. Dva krevetića za bebe, jer će i starije dijete biti premalo za svoj krevet, dvije auto-sjedalice, dvije stolice za hranjenje i set igračaka koje će dijeliti dok postaju sve samostalniji. Kupnja nije nužna – stvari uvijek možete posuditi!

I zapamtite: Vrijeme nikad ne staje! Premda se katkad čini da traje vječno, začas ćete gledati u dva razloga (nevjerojatno odrasla!) da budete ponosni.

Komentiranje je zaključano.

prinova-je-stigla-a-druga-ve-na-putu-ndash-jgl-obitelj