Što je lažna menstruacija u trudnoći?

Izostanak menstruacije jedan je od glavnih razloga za sumnju na trudnoću te poticaj ženama da naprave test za utvrđivanje trudnoće. Međutim, nerijetko se kod žena javlja i implantacijsko krvarenje koje upućuje na to da je jajna stanica oplođena. Upravo to može uzrokovati lažnu sigurnost kod žena koje ne žele ili ne planiraju trudnoću jer svako krvarenje povezuju s pojavom redovite menstruacije. Lažna menstruacija javlja se kod trećine trudnica u ranom stadiju trudnoće, ali ima pokazatelja prema kojima je možete prepoznati, odnosno razlikovati od redovite menstruacije. 

Zbog čega se javlja implantacijsko krvarenje?

Kao što i samo ime govori, lažna menstruacija javlja se kada dolazi do usađivanja (implantacije) ploda u maternicu, šest do 12 dana nakon začeća, a nerijetko i u razdoblju očekivane menstruacije pa je sasvim logično što je se zamjenjuje s regularnom mjesečnicom. Unatoč tome, ipak postoje određene razlike i znakovi prema kojima ih možete razlikovati. 

Kako prepoznati da je riječ o lažnoj menstruaciji?

Iako može doći u vrijeme kad bi se i prava menstruacija trebala pojaviti, razlikovati ih možete po konzistenciji te boji. Lažna menstruacija uglavnom je oskudnija od prave te traje kraće, iako nije pravilo. Prepoznati je možete i po uzorku – točkastom krvarenju te boji koja varira od tamnosmeđe do blijedo crvene. Uz implantacijsko krvarenje mogu se javiti i grčevi u donjem dijelu trbuha, što ženama koje inače nemaju grčeve, dodatno može sugerirati da je riječ o lažnoj menstruaciji. 

Svaka žena najbolje poznaje svoje tijelo te prepoznaje promjene koje se događaju (s razlogom). U situacijama nesigurnosti ili neznanja, najbolje je da se obratite svom ginekologu koji će sa sigurnošću utvrditi o čemu je točno riječ te vam, ako je potrebno, utvrditi dijagnozu i objasniti postupak liječenja.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

to-je-lana-menstruacija-u-trudnoi-ndash-jgl-obitelj