Vrtić i slobodno vrijeme – idealne aktivnosti za djecu

Slobodno vrijeme djece može biti jednako važno kao i vrijeme provedeno u školi ili vrtiću. Djeca trebaju vrijeme za igranje, istraživanje i zabavu kako bi se razvijala i rasla na najbolji mogući način. Kroz igru, zabavu i kreativnost djeca mogu razviti svoje talente, izgraditi samopouzdanje i upoznati nove prijatelje.

Planinarenje ili kampiranje

Djeca vole biti vani i otkrivati svijet oko sebe. Kratak izlet do obližnjega planinskog vrha ili cjelodnevno kampiranje dobar su izbor jer, osim što su zabavne, te aktivnosti pomažu i u razvoju motoričkih sposobnosti i koordinacije. Djeca pritom mogu naučiti i važne životne lekcije poput istraživanja, brige o prirodi i snalaženja.

Umjetnost i kreativnost

Djeca vole crtati, slikati i modelirati. Bavljenjem tim aktivnostima mogu izraziti svoju maštu i razviti fine motoričke sposobnosti. Crtanje, slikanje i modeliranje pomažu im i u razvoju samopouzdanja jer mališani tako dobivaju priliku da izraze vlastite ideje i kreativnost. Osim bojica i flomastera, dopustite djeci da osjete i tempere na svojim rukama, isprobajte neke nove slikarske tehnike i bojite različite oblike.

Muzika i ples

Muzika i ples sjajne su aktivnosti za djecu jer im u prvome redu pomažu da se oslobode i izraze svoje emocije. Ritmovi i zvukovi su opuštajući, ali i inspirativni te potiču dječju maštu. Ne morate dijete upisati u školu plesa, možete i doma plesati uz različite glazbene žanrove te ubaciti i malo glume kako bi cijela aktivnost bila još zanimljivija.

Sport

Za djecu je veoma važno da budu aktivna, pogotovo tijekom hladnijih razdoblja u godini kada manje vremena provodimo vani. Stoga odaberite neki od sportova koji bi djetetu bio zanimljiv poput klizanja, nogometa, košarke, gimnastike ili pak odite u neku od univerzalnih škola koje će djetetu pomoći da se pronađe u sportu koji najviše voli.

Svakako, pritom pripazite da dijete ne pretrpate obvezama dok je još u vrtiću jer im je od svega ipak najvažnije vrijeme koje provode s vama. Odaberite jednu ili dvije aktivnosti kojima će se dijete baviti i pratite njegovu zainteresiranost za njih.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

vrti-i-slobodno-vrijeme-x2d-idealne-aktivnosti-za-djecu-ndash-jgl-obitelj