Spriječite pojavu mastitisa tijekom dojenja

Mastitis - ili zastoj mlijeka - poznata je noćna mora mnogih dojilja. Kanalići se začepe, zarobe mlijeko u dojci, stvore se tvrde i bolne kvržice, a nakon toga upala, temperatura, antibiotici i prestanak dojenja. Međutim, to ne mora nužno ići tim tijekom.

Najbolji saveznik u sprječavanju (a i liječenju!) mastitisa je novorođenče! Pustite bebu da doji i da svojim sisanjem riješi problem začepljenih mliječnih kanalića. Sve bi to bilo jednostavno da mastitis ne dolazi u paketu s neprospavanim noćima, skokovima u razvoju djeteta, novorođenačkim kolikama ili pak drugim problemima s dojenjem.

Ne očajavajte, rješavajte svaki problem jedan po jedan. Iako se u trenutku čine nepremostivima poput planine, mali koraci ipak će ih riješiti.

Primjerice, ako imate i mastitis i osjetljive bradavice, i dalje je najbolje rješavati problem mastitisa dojenjem.

Dobar trik je postavljanje djeteta pri podoju u različite položaje da se jednako povuče iz svih kanalića kako ne bi došlo do zastoja mlijeka. Problem osjetljivih bradavica možete ublažiti mazanjem Maminim melemom između podoja jer melem smanjuje isušivanje i ublažava osjetljivost.

Drugi najbolji saveznik u sprječavaju mastitisa je -znanje! Trebate znati prepoznati mastitis. Početna natečenost dojke – kad one izgledaju nabreklo, tvrdo i osjetljive su – nije mastitis. To je normalna pojava kad mlijeko nadođe pa dojke oteknu. Prolazi spontano s vremenom, odnosno s dojenjem na zahtjev: beba će si navući mlijeka koliko joj treba, a dojke će točno toliko proizvesti.

Treći najbolji savjetnik u sprječavaju mastitisa su popisi! Zapišite četiri stadija zastoja mlijeka na papir:

  1. začepljenje kanalića (zastoj mlijeka);
  2. mastitis (nebakterijska upala dojke);  
  3. mastitis (bakterijska upala dojke);
  4. čir (nakupina gnoja).

Popisu dodajte vlastite kratice koje će vas podsjetiti na činjenice kojih se trebate sjetiti kad budete pretjerano emocionalni, neispavani i vrlo, vrlo umorni. Sljedeće činjenice:

  • nedovoljno pražnjenje mlijeka i bolna gruda ili bolni čvorići u dojci koji se daju napipati znak su zastoja mlijeka;
  • upala dojke ima dvije vrste simptoma, koji u kombinaciji znače mastitis. Simptomi uznapredovalog zastoja mlijeka su: dio dojke (ili cijela) je crven, natečen i bolan. Simptomi gripe: temperatura viša od 39, osjećaj umora, zimice, mučnine, bol u cijelom tijelu. Pri tome valja imati na umu da simptomi mastitisa bez simptoma gripe ne znače nužno mastitis, a da bolovi u dojci bez ostalih simptoma zastoja mogu značiti gljivičnu infekciju;
  • ako imate visoku temperaturu tijekom 24 sata, nakon kojih u sljedećih 12 sati dođe do nekakvog poboljšanja (a da niste uzimali antibiotike), riječ je o nebakterijskoj upali dojke;
  • ako umjesto poboljšanja, dođe do pojave krvi ili gnoja u mlijeku, crvenih pruga od mjesta zastoja do korijena dojke ili bradavica napukne, vrijeme je za odlazak liječniku jer to je bakterijska upala dojke. Tražite antibiotik s kojim možete nastaviti dojiti.

Četvrti najbolji saveznik u sprječavanju mastitisa je odmor! Stres i umor dovode do ponavljanog mastitisa, stoga spavajte dok beba spava! I pazite kako spavate – ako pritišćete dojke, i to može stvoriti mastitis!

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Život u stijenama