Šparoga – kraljica proljetnog povrća

Stručci šparoga osvojili su štandove po tržnicama diljem zemlje te ovo preduskrsno vrijeme čine vrlo inspirativnim za sve ljubitelje kuhanja i samonikloga bilja. Zašto se šparogu smatra kraljicom ranog proljeća, saznajte u tekstu koji slijedi.

Divlja šparoga, koja se kao samoniklo bilje u proljeće pojavljuje uz veći dio jadranske obale, posebno je popularna na sjevernom Jadranu. Tamo su toj deliciji specifičnog okusa posvećene cijele gastronomske manifestacije, tijekom kojih je se može kušati pripremljenu na tradicionalan način, najčešće u kombinaciji s jajima, ali i u raznim modernim gastro-kreacijama koje osmišljavaju najbolji chefovi s tog područja.

Svoj specifičan okus šparoga zahvaljuje asparaginu, aminokiselini kojom je ta biljka iznimno bogata.

Svojim specifičnim gorkastim okusom savršeno se stapa s nekim drugim tradicionalnim okusima primorskih krajeva, zbog kojih je izvrstan dodatak umacima za tjestenine u kombinaciji s pršutom, ali je izvrsna i juha od šparoga te različiti namazi.

Svoj specifičan okus šparoga zahvaljuje asparaginu, aminokiselini kojom je ta biljka iznimno bogata. No, zanimljivo je da šparoge nisu dobile ime po tom sastojku kojim obiluju, nego obrnuto – aminokiselina je dobila ime po šparogi. Osim asparaginom, šparoge su bogate i mnogim korisnim mineralima, vitaminima i vlaknima, što ih čini nutritivno vrlo vrijednom namirnicom, kojoj se pripisuju i ljekovita svojstva.

Nadaleko je poznata po svojim diuretskim svojstvima, što mnoge zna iznenaditi: naime, nakon konzumacije šparoga, mokraća poprima vrlo intenzivan i specifičan miris, što kod mnogih koji prvi put probaju tu deliciju a nisu svjesni njezina učinaka na mokraćni sustav, može izazvati i paniku. No, riječ je o pojavi kratkog vijeka, urin već sljedeći dan ima uobičajen miris i boju.

Osim na bubrege, šparoge povoljno djeluju i na regulaciju krvnog tlaka, odnosno prirodno ga snižavanju, pomažu u prevenciji bolesti srca i krvnih žila, smanjuju kolesterol te su blagotvorne za alergičare. Neki od vrsnih poznavatelja ove biljke tvrde da je krase i afrodizijačka svojstva.

Komentiranje je zaključano.