Dječje nosiljke – kako izabrati idealnu

Kako u moru ponude različitih proizvoda za djecu izabrati idealan za vas i za vaše dijete? Uz malo truda i nekoliko savjeta, sretno nošenje je pred vama!

Dob djeteta i njegove motoričke mogućnosti prvo su na što morate obratiti pozornost. Da, možda ste vidjeli ili dobili prekrasan Mei Tai, no ta nosiljka nije prikladna za bebe mlađe od 4 mjeseca koje još ne mogu samostalno držati glavu.

Nosiljke moraju osigurati ispravan položaj djeteta i pravilnu raspodjelu tereta na tijelu roditelja da bi svima bilo ugodno.

No, za sasvim malenu djecu tu su marame, slingovi ili Caboo, koje se može koristiti od samoga rođenja, ali uvijek u pravilnom položaju! To je pak druga stvar na koju morate pripaziti – kako pravilno upotrebljavati nosiljku. Međutim, obratite pozornost i na jednostavnost korištenja jer, nakon cjelonoćnog dojenja i brige o bebi, doista vam za obveznu šetnju ne treba nešto za što morate razmišljati kako ga posložiti. Marama je izvrsna i najdugotrajnija, ali je mnogima i komplicirana jer je riječ o pet metara platna kojim je katkad nespretno upravljati.

Mei Tai također zna biti izazovan za ispravno pozicioniranje pa to također provjerite. Klokanice su odlična opcija – one su zapravo varijanta Mei Taija s kopčama zbog kojih se lakše namještaju. Prednost Mei Taija je u tome što se repovi mogu brzo prilagoditi svim konstitucijama, no problem je pozicija djeteta, odnosno njegova okrenutost prema prsima. To je, naime, zbog položaja zdjelice koja je u ispravnom položaj jedino ako se dijete postavi prema prsima. Mnoga djeca vole biti okrenuta u pravcu hodanja, a s Mei Taijem to nije moguće. Kod klokanica provjerite je li ergonomski prihvatljiva. Nosiljke moraju osigurati ispravan položaj djeteta i pravilnu raspodjelu tereta na tijelu roditelja da bi svima bilo ugodno.

Svaku nosiljku prije kupnje isprobajte u svim položajima. Ne u trgovini, nego u konkretnim situacijama. Posudite je, nosite nekoliko dana i tek onda donesite odluku. Nositi ili ne, nije pitanje samo odgoja i trendova, nego i mogućnosti – prilagodite se svojima! Najprije vidite možete li vi nositi nosiljku, zatim provjerite želi li se vaše dijete nositi onako kako je vama ugodno, saznajte kakvu si nosiljku možete priuštiti i tek tada kupite onu koja odgovara vašem životnom stilu.

Komentiranje je zaključano.