Soda bikarbona: idealan preparat za ljepotu

Soda bikarbona nije samo izvrsno sredstvo za čišćenje i dobar kvasac za dizana tijesta, nego je široko primjenjiva i u kozmetičke svrhe, a kako se koristi i za što se sve može upotrijebiti, saznajte u sljedećem tekstu.

Soda bikarbona, odnosno natrijev hidrogenkarbonat, poznata je kao izuzetno koristan kemijski spoj bez kojega ne bi trebalo biti niti jedno kućanstvo. Zašto? Zato što se može koristiti u najrazličitije svrhe: za čišćenje raznih površina zaprljanih kamencem, u pekarske svrhe kao kvasac za tijesta, za neutraliziranje kiseline u želucu, ali i u kozmetičke svrhe.

Sodu bikarbonu možete koristiti i kao instant suhi šampon, peeling za lice, tijelo i stopala, izbjeljivač zuba, ali i dezodorans.

Naime, sodu bikarbonu možete koristiti i kao instant suhi šampon, peeling za lice, tijelo i stopala, izbjeljivač zuba, ali i dezodorans. Ako je u malim količinama nanesete na korijen kose te kosu zatim razbarušite i raščešljate, soda na vašoj kosi djelovat će poput suhog šampona – upit će višak masnoće i kosa će vam izgledati punije i čišće.

Ako pak sodu bikarbonu želite koristiti za izbjeljivanje zuba, istresite je malo u šaku te u nju namačite četkicu za zube kojom ćete zatim cijelu minutu četkati zube. Imajte ipak na umu da vam taj čudesni spoj ne smije postati zamjena za pastu za zube: zubna pasta sadrži fluorid, bez kojega nećete biti zaštićeni od nastanka karijesa.

Osim kao suhi šampon ili sredstvo za izbjeljivanje zuba, soda bikarbona korisna je i kao sredstvo za peeling raznih dijelova tijela. Ako je želite koristiti kao zamjenu za peeling lica, tri mjerice sode pomiješajte s jednom mjericom vode. Tu smjesu kružnim pokretima utrljajte u lice te nakon nekoliko minuta isperite mlakom vodom. Istu proceduru primijenite i ako je želite koristiti kao peeling na nekom drugom dijelu tijela, primjerice stopalima.

Također, u malim količinama može se koristiti i kao dezodorans, posebno ako imate osjetljivu kožu – neutralizira mirise, a ne odjeći ne ostavlja bijele tragove svojstvene klasičnim dezodoransima.

Komentiranje je zaključano.