Prvi susret kućnog ljubimca i bebe

Donedavno je vaš ljubimac bio jedini mezimac vašega kućanstva, no uskoro će dobiti konkurenciju. Kako na vrijeme osigurati da prvi susret djeteta i donedavno jedinog ljubimca prođe što bezbolnije, saznajte u sljedećem tekstu.

Mnoge trudnice i njihove obitelji s kućnim ljubimcima znaju se zabrinuti kako će im svakodnevni život izgledati nakon što dobiju prinovu. Počinju se pitati i kako osigurati da dijete ostane zdravo boraveći u prostoru u kojemu je i kućni ljubimac. No, u cijeloj priči, to je zapravo najmanji problem: ako se o zdravlju svojega ljubimca brinete redovito (neovisno o kojoj je životinji riječ) te ga redovito vodite na cijepljenje i čišćenje od vanjskih i unutarnjih parazita, opasnosti za vaše dijete ne bi trebalo biti.

Važno je ljubimca i prije samoga rođenja djeteta priviknuti na promjene koje će se dogoditi. Naviknite ga na nove mirise tako što ćete se povremeno namazati kremom ili losionom koji ćete koristiti u njezi djeteta, vodite ga na mjesta gdje ima mnogo malene djece kako bi se naviknuo na plač djeteta.

Ipak, osigurajte, barem u početku, za bebu prostor u koji ljubimac neće imati pristup, a ako ipak smije ući u dječju sobu, pobrinite se da barem ne skače na djetetov krevetić, u kolica te na mjesta za hranjenje i previjanje. Razlog tome je što dlake, čak i zdrave životinje, mogu vrlo malome djetetu uzrokovati probleme ako dospiju u njegov dišni sustav.

Više pozornosti trebali biste posvetiti pripremi ljubimca za prvi susret s djetetom da on prođe što bezbolnije, odnosno da vaš ljubimac to prvo vrijeme proživi uz što manje stresa i ljubomore. Naime, poznato je da se kućni ljubimci znaju naljutiti na svog vlasnika kada on nabavi novog ljubimca ili dobije dijete, pa ne kaže se bez razloga – ljubomoran kao pas.

Stoga je veoma važno ljubimca i prije rođenja djeteta priviknuti na promjene koje će se dogoditi. Naviknite ga na nove mirise tako što ćete se povremeno namazati kremom ili losionom koji ćete koristiti u njezi djeteta, vodite ga na mjesta gdje je ima mnogo malene djece kako bi se naviknuo na plač djeteta, provodite neko vrijeme sami u sobi da bi naučio kako više neće moći biti baš uvijek u vašoj blizini.

Važno je da na prvi susret pripremite i sebe: što vi budete smireniji, cijelu će situaciju bolje podnijeti i vaš ljubimac. I ne zaboravite – oni osjećaju vaše emocije, a to posebno vrijedi ako imate mačku.

Komentiranje je zaključano.