Sirup od bazge
Bazga je u punom cvatu pa je ovo vrijeme idealna prilika da njezin predivni miris i aromu pospremimo i za naredne mjesece, naravno u obliku sirupa. Ako ste među onima koji se do sada nisu okušali u izradi ovog sirupa zbog straha da je komplicirana, moramo vam reći da je cijela priča zapravo poprilično jednostavna, a rezultat savršen. Rashlađen sok u hladnjaku za toplih ljetnih dana nudi nam osvježenje i zdravlje.
Sastojci
- 24-30 cvjetova bazge
- 2-3 kg šećera
- 2 limuna
- 2-3 litre vode
Receptura
Naberite svježe, rascvjetane cvjetove bazge i operite ih pod mlazom vode. Ocijedite ih i stavite u veliku zdjelu pa dodajte vodu. Ostavite da stoji 24 sata. Zatim dodajte šećer, količina ovisi i o tome želite li slađi ili manje slađi sirup, ali svakako se mora postići gustoća. Ubacite dva ocijeđena limuna koja prethodno operite. Umjesto limuna možete koristiti i limunsku kiselinu, 2 do 3 čajne žličice. Ostavite da stoji još 24 sata i promiješajte. Ako se šećer nije otopio ostavite da stoji još neko vrijeme. Kada se zgusne sirup je gotov.
Posluživanje
Važna je higijena tijekom pripreme – uvijek koristite čisti pribor, također je važno pripremljen
sirup uliti u staklene boce i po mogućnosti držati ga u hladnjaku. Osim za pripravu sirupa cvjetovi bazge mogu se sušiti za pripravu čaja ili pohati s mrvicama kao prilog ili samostalno jelo.
Autorica: Danijela Gudac Jureša, administrator u Odjelu registracija