Sirup od bazge

Bazga je u punom cvatu pa je ovo vrijeme idealna prilika da njezin predivni miris i aromu pospremimo i za naredne mjesece, naravno u obliku sirupa. Ako ste među onima koji se do sada nisu okušali u izradi ovog sirupa zbog straha da je komplicirana, moramo vam reći da je cijela priča zapravo poprilično jednostavna, a rezultat savršen. Rashlađen sok u hladnjaku za toplih ljetnih dana nudi nam osvježenje i zdravlje.

Sastojci 

  • 24-30 cvjetova bazge
  • 2-3 kg šećera
  • 2 limuna
  • 2-3 litre vode

Receptura

Naberite svježe, rascvjetane cvjetove bazge i operite ih pod mlazom vode. Ocijedite ih i stavite u veliku zdjelu pa dodajte vodu. Ostavite da stoji 24 sata. Zatim dodajte šećer, količina ovisi i o tome želite li slađi ili manje slađi sirup, ali svakako se mora postići gustoća. Ubacite dva ocijeđena limuna koja prethodno operite. Umjesto limuna možete koristiti i limunsku kiselinu, 2 do 3 čajne žličice. Ostavite da stoji još 24 sata i promiješajte. Ako se šećer nije otopio ostavite da stoji još neko vrijeme. Kada se zgusne sirup je gotov.

Posluživanje

Važna je higijena tijekom pripreme – uvijek koristite čisti pribor, također je važno pripremljen 

sirup uliti u staklene boce i po mogućnosti držati ga u hladnjaku. Osim za pripravu sirupa cvjetovi bazge mogu se sušiti za pripravu čaja ili pohati s mrvicama  kao prilog ili samostalno jelo.

Autorica: Danijela Gudac Jureša, administrator u Odjelu registracija

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

sirup-od-bazge-ndash-jgl-obitelj