Sastav kozmetičkih proizvoda: što sve treba znati?

Mediji i tržište kozmetičkih proizvoda svakoga nas dana uvjeravaju kako nam je za dobar izgled i zdravo tijelo potreban još jedan kozmetički proizvod, i to baš njihov najnoviji. No koliko zapravo u takvoj maniji kupovanja različitih kozmetičkih proizvoda, tragajući za eliksirom mladosti i dobrog izgleda unosimo raznih štetnih sastojaka? Donosimo vam savjet kako pravilno čitati sastav kozmetičkih proizvoda.

S polica nas danas više nego ikad mami nebrojeno mnoštvo raznih šarenih i mirišljavih bočica, obećavajući nam prekrasan ten, blistavu kosu, sporije starenje, zavodljiv miris i slično. Većim je slovima istaknuto kako taj proizvod ne sadrži parabene, alkohol ili sastojke s aluminijem. O čemu je riječ?

Neki će proizvođači oglašavati čitave linije proizvoda kao prirodnu kozmetiku bez štetnih dodataka, dok zapravo samo jedan proizvod u toj liniji nema loših kemijskih spojeva. Zbog toga se prije kupnje pojedinog proizvoda preporučuje obvezno čitanje njegova kemijskoga sastava.

Zadnjih su godina provedena razna istraživanja o štetnosti raznih sastojaka koji su donedavno sasvim uobičajeno činili sastav mnogih kozmetičkih proizvoda – od onih za svakodnevnu higijenu do dekorativne kozmetike. S obzirom na navedena istraživanja i veliku konkurenciju, pojedini proizvođači žele dio kolača jamčeći prirodne proizvode bez štetnih dodataka. Je li to zaista tako?

Neki će proizvođači oglašavati čitave linije proizvoda kao prirodnu kozmetiku bez štetnih dodataka, dok zapravo samo jedan proizvod u toj liniji nema loših kemijskih spojeva. Zbog toga se prije kupnje pojedinog proizvoda preporučuje obvezno čitanje njegova kemijskog sastava. Kako biste razumjeli to što čitate, proučite koje je sastojke potrebno izbjegavati. U zadnje je vrijeme pojačana svijest o važnosti izbjegavanja parabena jer se pokazalo da višegodišnja stalna uporaba proizvoda s parabenima može utjecati na pojavu malignih oboljenja.

No, što su zapravo parabeni? To su sastojci koji se dodaju u kozmetičke proizvode kako bi im osigurali dugotrajni rok trajanja. Moguće ih je pronaći u gotovo svim kozmetičkim proizvodima od balzama za usne do šampona za kosu. Stoga, tijekom provjeravanja sastojaka proizvoda obratite pozornost na njihovu prisutnost. Imajte na umu da razne izvedenice spoja poput benzil-parabena ili izobutil-parabena sadržavaju parabene.

Dokazano je i štetno djelovanje aluminija, čiji su različiti spojevi također prisutni u raznim kozmetičkim proizvodima. Ipak, najčešće se nalazi u dezodoransima koji se koriste za uklanjanje neugodnih mirisa. Također je potvrđena njegova povezanost s pojavom raka dojke u žena koje su dugotrajno koristile dezodoranse s aluminijevim spojevima.

Poželjno je izbjegavati i proizvode koje sadrže jaki alkohol. Kozmetičkim se proizvodima najčešće dodaje kako bi se ostali sastojci dobro pomiješali te bolje upili u kožu. No, jaki alkoholi izravno utječu na zaštitni sloj kože čineći ju podložnijom napadima bakterija, gljivica i virusa. Osim toga isušuju kožu. Među posebno štetne alkohole ubrajamo izopropanol (Isopropanol/Isopropyl), SD alkohol (SD Alcohol), metanol (Methanol/Methylalcohol) i propanol (Propyl Alchol/Propanol). Ipak, postoje i slabiji alkoholi koji ne izazivaju štetne posljedice pa možete koristiti proizvode koji sadrže Cetyl Alcohol, Stearyl Alcohol i Cetearyl Alcohol.

Komentiranje je zaključano.