Najbolje igračke od najranije djetetove dobi

Homo ludens – onaj koji se igra! U nama živi od najranije dobi, a igračke su opipljiva igra i dio svakodnevice. Kakve igračke izabrati za one najmlađe, u prvoj godini života?

U prvim mjesecima nije potrebno mnogo igračaka, a izbor je jednostavan od šuškalice, zvečke i zvučne igračke na potezanje do šarenih mobila koji se postavljaju iznad krevetića. Igračke koje dijete promatra i osluškuje potiču razvoj, a za neku djece djeluju i umirujuće. Ipak, u prvim je mjesecima najbolja igračka roditelj. Dajte novorođenčetu da vam promatra lice, osjeti dodir tijela i čuje vaš umirujući glas. To gradi sigurnost i opuštenost.

Najobičnija lopta nije samo zabava za stariju djecu, za malene je izvrsna vježba hvatanja objema rukama, dok je bacanje učenje akcije i reakcije

Kada dijete počne hvatati, igračke će prinositi ustima pa moraju biti sigurne za žvakanje. Kako se razvoj hvata uglavnom poklapa s bolnim desnima zbog izbijanja zuba, tako su razne gumene grickalice i zvečke koje se ne mogu rastaviti glavna atrakcija za to razdoblje.

Podloge s kupolama ili bez kupola za boravak na podu jedna su od najzanimljivijih igračaka u prvih pola godine života. Često imaju ogledalca, šuškave dijelove i ušivena zvonca te sviraju melodije poznatih pjesmica. Sigurne su i poticajne za dječje istraživanje. Dijete istražuje igračke obješene na kupole, podiže glavu te vježba koordinaciju ruku i očiju.

S pomacima u motorici koje donosi puzanje i sjedenje, mijenja se djetetovo poimanje svijeta, pa tako i izbor igračaka. Gumeni autići na natezanje, lutkice i jednostavne umetaljke, zabavne su i zanimljive te potiču senzo-motorički razvoj. Zbog toga su osmišljene i didaktičke kocke koje na svakoj plohi imaju senzorne dodatke poput valjaka, šuškalica, gumenih ključića ili izbočina u raznim oblicima.

Ne brinite zbog moguće cijene. Didaktične su kocke zanimljive djeci do 36. mjeseca. Najobičnija lopta nije samo zabava za stariju djecu, za malene je izvrsna vježba hvatanja objema rukama, dok je bacanje učenje akcije i reakcije. Brojne igračke, glasovne slikovnice, te one s teksturama, koje su izvor odlične zabave, možete pronaći u gradskim knjižnicama. One redovito imaju besplatne programe za djecu do tri godine. U toj je fazi izrada vlastitih igračaka dobra za mame i djecu. Primjerice kućica od kartonske kutije koju dijete boja dlanovima, prstima i stopalima odlična je aktivnost za opuštanje i razvijanje kreativnosti.

Naravno, svako je dijete svijet za sebe, pa će neke igračke više voljeti od drugih. To će vam pokazati reakcijom od cičanja do oponašanja glasova koje igračka ispušta, te osmijehom.

Komentiranje je zaključano.