Razvojne igre s bebom od 10. do 12. mjeseca

Prvi rođendan vašega sunca polako, ali sigurno kuca na vrata.  Vaša je beba sada već veseli mališan koji uspješno razlikuje i primjećuje zvukove, materijale, boje i različite oblike oko sebe, pokazuje prema njima određene preferencije ili animozitete te jasno izražava privrženost prema svojim roditeljima. Vrijeme koje provodite zajedno sada može postati još zanimljivije i aktivnije, a vaše zajedničke igre složenije.

10 mjeseci

Vaše djetešce sada već sjedi, a vjerojatno i puže pa je zainteresirano za sve što padne na pod, a na podu ćete se vjerojatno i družiti većinu vremena. Kako biste usmjerili djetetovu motoriku i ubrzali puzanje, pokušajte mu postaviti mali poligon od mekanih i bezopasnih predmeta. Provlačenje kroz tunelčić od kartona ili deke pomoći će mu u razvijanju motorike, ali i osjećaja za prostor. Kada dijete dođe do vas, nakon što se provuklo ili uspješno zaobišlo nekakvu mekanu prepreku, pokažite oduševljenje i nagradite ga osmijehom te glasno recite – Bravo! S obzirom na to da je dijete još uvijek maleno te da će na podu, koliko god ga vi budete čistili, ipak uvijek biti prljavštine, poradite na tome da ojačate bebin imunitet. Normia Baby kapi sadrže dobre bakterije koje će pomoći da se beba uspješno bori protiv potencijalnih infekcija kojima će biti izložena sad kada je već pravi mali istraživač svijeta oko sebe.  

11 mjeseci

Dosad ste već zajedno stvorili mnogo uspomena, a mobitel vam je zasigurno prepun fotografija kojima ste nastojali zabilježiti najzanimljivije trenutke odrastanja vašeg mališana. Razvijte pojedine fotografije te ih posložite u album koji ćete zajednički gledati. Pokušajte ih složiti prema nekom smislenom redoslijedu ili priči te tako stvoriti svojevrsnu slikovnicu koju ćete zajednički proučavati. Pokazujte mališanu lica na fotografijama i ponavljate imena ljudi kojima lica pripadaju. Opisujte situacije na fotografijama te imenujte dominantne predmete koje dijete na njima može prepoznati.  

12 mjeseci – proslava prve godine vašeg zajedničkog života

Približava se trenutak kad ćete proslaviti taj famozni 1. rođendan. Dijete će ga se sjećati samo uz pomoć fotografija, ali vi ga sigurno nikada nećete zaboraviti. Uključite svog mališana u cjelokupne pripreme za proslavu njegova rođendana. Pri ukrašavanju prostora pokažite mu ukrase različitih boja pa odaberite one prema kojima pokazuje najviše afiniteta. Uključite ga u pripremu rođendanske torte tako što ćete mu dati da pomiriše ili okusi različite sastojke koje ćete u nju staviti. Stavite ga u sjedalicu i neka bude cijelo vrijeme pokraj vas, a vi mu pokazujte što radite te imenujte sastojke koje dodajete u tortu. Dajte mu boje te mu ostavite vremena da nacrta nešto što ćete izložiti tijekom proslave. Vaše se djetešce polako pretvara u malog umjetnika pa njegov uradak ponosno i s osmijehom svima pokažite. 

Silno uzbuđenje te novi okusi koji će obogatiti proslavu prve godine života ipak mogu biti previše za probavni sustav tako maloga bića, što može rezultirati proljevom. Kako se nježna dječja koža ne bi nadražila, budite sigurni da imate dovoljno Dječje masti koja može ublažiti iritaciju i tako osigurati da rođendan ipak ostane jedna lijepa uspomena.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

razvojne-igre-s-bebom-od-10-do-12-mjeseca-ndash-jgl-obitelj