Gdje sve možete vidjeti dupine u Jadranu

Dobri dupin, kako mu i samo ime kaže, ljupka je životinja koje već dugo privlači pozornost čovjeka. Stoga je, nažalost, često meta uznemiravanja ili zatočavanja u zabavnim vodenim parkovima gdje služi kao zabavljač koji izvodi trikove koje je naučio uz dresuru. Međutim, igre i ponašanje dupina prava su uživancija osobito u njegovom prirodnom okruženju. 

Ta je životinja jedan od najzanimljivijih stanovnika Jadranskog mora. Svojom pojavom uvijek uveseljava turiste i zaljubljenike u more, dok ribare uveseljava malo manje jer im se ponekad zaplete u mrežu s ribom. 

Danas je – s obzirom na to da je riječ o životinji koja pojavom masovnog turizma postaje sve ugroženija, a povećanjem broja plovila doživljava sve više ometanja u svom osnovnom životom prostoru – iznimno važno širu javnost educirati o tome kako se ponašati u blizini dobrog dupina.

Lošinjski institut Plavi svijet već se više desetaka godina bavi proučavanjem dobrog dupina, posebno rezidentne zajednice od oko 180 jedinki koja obitava u lošinjskom akvatoriju. Riječ je, dakle, o zajednici dupina koji ne migriraju, već cijeli život provode na tom području. U svrhu zaštite dupina Institut savjetuje i kako se ponašati u njihovoj blizini. U blizini dobrih dupina važno je ne uznemiravati ih, nikako ih se ne smije natjeravati plovilom, poželjno je usporiti ili, po mogućnosti, čak i ugasiti motor kako ih se ne bi uznemiravalo bukom. Nikako ih nije poželjno hraniti ljudskom hranom ili ih pokušavati dodirivati štapovima, mrežicama ili sličnim predmetima. Ako se primijeti da je u blizini majka s mladuncem, najbolje je odmah se udaljiti od skupine. Sve je to moguće naučiti tijekom organiziranog promatranja dupina koje provodi Plavi svijet. 

S obzirom na to da tu aktivnost (dolphin watching) vode iskusni skiperi u pratnji biologa, šanse da ćete vidjeti dupine zaista su velike. Kako preferiraju područje oko Lošinja i Cresa, velika je vjerojatnost da ćete dupine sresti u morskim prolazima Vela vrata (između Cresa i Istre) i Srednja vrata (između Krka i Cresa). Ako, primjerice, boravite na Krku, to znači da ćete najveću šansu za susret s dupinima imati ako se uputite na izlet brodom na zapadnoj strani otoka jer dupini preferiraju duboko more i rijetko se vide s obale. Skupine dupina moguće je promatrati i sjeverno od Poreča, a pojedini primjerci dosad su viđeni i u blizini Dubrovnika, Korčule, oko poluotoka Pelješca, između otoka Paga i Vira, blizu obale Silbe te nedaleko od poznatih Brijuna – ukratko, ima ih posvuda u Jadranu! 

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

gdje-sve-moete-vidjeti-dupine-u-jadranu-ndash-jgl-obitelj