Kako pobijediti učestale infekcije mokraćnog sustava?

Infekcije mokraćnog sustava uzrokuju bakterije koje putem mokraćne cijevi dođu do mokraćnog mjehura, najčešće Escherichia coli. Ponavljajućima ih možemo smatrati ako se pojave dva ili više puta u pola godine, odnosno tri puta u godini dana. 

Žene su im podložnije zbog kratke mokraćne cijevi i blizine rektuma te promjene vaginalne bakterijske flore do koje dolazi u trudnoći i menopauzi. Ipak, na njihovu pojavu nisu imuni ni muškarci, posebno oni s povećanom prostatom u dobi od 65 godina i stariji.

Simptomi 

Infekciju mokraćnog sustava prepoznat ćete po simptomima koji se javljaju naglo: povišenoj temperaturi, tupoj boli u donjem dijelu leđa, zamućenom urinu izrazito neugodna mirisa te učestalom i bolnom mokrenju. Muškarci također mogu osjetiti konstantan pritisak u testisima te imati isprekidan mlaz mokraće. 

Liječenje

Liječenje infekcija mokraćnog sustava može biti sporo i mukotrpno, a izvodi se antibioticima koje liječnik propisuje nakon učinjene bakteriološke analize urina. Terapija antibioticima provodi se najmanje tri do sedam dana.

Osim antibioticima, pomoći si možete i održavanjem zdravih navika te prirodnim pripravcima. Hrana poput brokule, kelja i paprike zakiselit će urin, a Vitalia D-manoza s prirodnim šećerom koji se dobiva iz sokova brokule i mahunarki na sebe će vezati Escherihiju coli koja se zatim izmokravanjem izlučuje. 

Ako ste podložni infekcijama mokraćnog sustava, dnevno biste trebali izlučiti više od dvije litre mokraće. Stoga je iznimno važno piti dosta tekućine i ne ignorirati nagon za mokrenjem. Uz Vitaliju D-manozu (koju se preporučuje konzumirati dva puta dnevno), dobro je piti i sok od brusnice te urološki i čaj od koprive koji čiste mokraćne puteve. Bitno je napomenuti kako se sok od brusnice i urološki čaj ne smiju piti zajedno niti u kombinaciji s vitaminom C jer se radi prevelikog zakiseljavanja urina gubi njihovo djelovanje.  

Kako biste smanjili mogućnost ponovne pojave infekcije, također je važno prakticirati ispravne higijenske navike: pomokriti se nakon spolnog odnosa da se izluče spermicidi prisutni na kontraceptivima te rodnicu održavati čistom pranjem vodom bez ispiranja jakim sapunima i šamponima.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kako-pobijediti-uestale-infekcije-mokranog-sustava-ndash-jgl-obitelj