Kućna ljekarna - Zdravlje i prehrana
Quiche sa šparogama, gljivama i povrćem
Počela je sezona šparoga i zašto se ove godine ne biste odmaknuli od svima omiljene fritaje sa šparogama? Donosimo vam malo drukčiji recept, pogodan za vegetarijance i vegane, u kojima će uživati cijela obitelj, pa i najmlađi.
U ovom receptu za quiche sa šparogama umjesto jaja korištena je kombinacija tofua i slanutkova brašna. Odličan je izbor i za doručak i za ručak, a obiluje zdravim povrćem i biljnim proteinima koji će vas nahraniti nutrijentima i zasititi.
Sastojci (za 4 osobe):
- 2 šalice nasjeckanih divljih šparoga
- 220 g gljiva po želji (narezanih na ploške)
- 1 šalica narezanih rajčica
- 2 šalice kelja ili špinata (narezanog)
- oko 350 g svilenog (mekanog) tofua
- 1 šalica slanutkova brašna
- ¼ šalice prehrambenog kvasca
- 2 žlice sojina umaka
- 1 žličica sušenog timijana
- 1 žličica sušenog origana
- ½ žličice kurkume u prahu
- ½ žličice kala namaka (crne soli) ili himalajske soli
- ¼ žličice crnog papra
Priprema:
- Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Lagano namastite željeznu tavu (pogodnu za pećnicu) ili pekač za quiche.
- U woku ili dubljoj tavi zagrijte malo ulja na srednjoj vatri pa dodajte šparoge, gljive, rajčice i kelj te pirjajte oko 5 minuta, tako da povrće malo omekša.
- U multipraktik ili blender ubacite tofu, slanutkovo brašno, prehrambeni kvasac, sojin umak, timijan, origano, kurkumu, sol i papar. Dobro izmiksajte.
- Maknite povrće i šparoge s vatre, dodajte im mješavinu s tofuom pa sve izmiješajte. Prebacite smjesu u tavu pa pecite oko 40 minuta u prethodno zagrijanoj pećnici. Izvadite iz pećnice pa ostavite da se hladi 10-ak minuta.
Prethodni članak
5 korisnih darova za novorođenče Sljedeći članak
Istražite peludni kalendar