Prvi dani, prve šetnje

Prinova u obitelji velik je i pozitivan šok za sve ukućane. Nakon prvih nekoliko tjedana navikavanja na maleno, bespomoćno biće čiji se "radni dan" sastoji od plakanja, hranjenja i spavanja, mnogi roditelji počinju razmišljati o prvom jubileju u životu bebe – prvom izlasku i šetnji.

Srećom, naši su stari bili prilično mudri pa se i danas period babinja ili puerperija uzima kao nepisano zlatno pravilo za određivanje prvog izlaska. Dakako, vremenske prilike valja jednako uvažavati (pogotovo ako je beba rođena tijekom zime), ali najvažnije je kako se osjeća mama!

Boravak na svježem zraku svakako će goditi i majci i novorođenčetu, pogotovo ako su u prigodi šetati u zelenilu ili uz more.

Teoretski gledano, beba je spremna za prvu šetnju čim napusti rodilište, a u tom slučaju potrebno joj je zaštiti glavicu od sunca, a cijelo tijelo od hladnoće i vrućine. K tome, valja izbjegavati izrazito bučna mjesta. Ipak, najveći broj roditelja neće izvrgavati novorođenče takvim naporima, tim više što je majka najčešće iscrpljena samim porodom. Valja imati na umu da novorođenče još nema izgrađen imunitet. Pedijatri smatraju da je dojenje tijekom prvih nekoliko tjedana života izuzetno važan čimbenik u izgradnji imunosnog sustava kod bebe.

Svaki roditelj dobro poznaje razliku između krhkoga stvorenja koje se tek uselilo u dom i bebe stare mjesec i pol dana. Gotovo bi rekli da se radi o drugom biću! Nakon babinja, takva zdrava beba spremna je za prve izlaske! Naravno, ako je majka jednako spremna za izlazak. Bolan i kompliciran porod, carski rez ili epiziotomija dodatni su čimbenici koje treba odvagnuti pri određivanju datuma prvoga izlaska.

A prvi izlasci moraju biti lagani i ugodni. Dakle, naguravanje po robnim kućama i bučnim kafićima ne dolazi u obzir! Osim uznemiravanja djeteta, zrak u napučenim prostorijama prepun je bacila koji mogu uzrokovati cijeli spektar oboljenja, od obične prehlade do bakterijskog meningitisa. Stoga bebi treba osigurati mir: nema pipkanja, štipkanja i ljubljenja novorođenčeta, ma koliko ljupko ono izgledalo prijateljima, poznanicima i prolaznicima!

Atmosferske prilike također su važan faktor koji utječe na odluku o šetnji: osim zaštite bebe od ekstremnih vremenskih uvjeta, novorođenčetu treba osigurati period tijekom kojega će se tijelo aklimatizirati na vremenske uvjete. Konkretno, to znači da prvi izlazak na hladnom zraku ne treba trajati duže od desetak minuta. To vrijeme valja postupno produživati, no beba ne smije boraviti na hladnom zraku duže od sat vremena!

Naposljetku, treba znati da su i nakon poroda mama i beba jedno biće! Ako se majka ne osjeća dobro, izlazak treba odgađati sve dok sama ne osjeti da je spremna. Neke majke spremne su za izlazak već nakon nekoliko dana, ali svaki slučaj je individualan. Boravak na svježem zraku svakako će goditi i majci i novorođenčetu, pogotovo ako su u prigodi šetati u zelenilu ili uz more.

Komentiranje je zaključano.

prvi-dani-prve-etnje-ndash-jgl-obitelj