Prva pomoć kod djece

Nezgode kod male djece najveća su noćna mora svakoga roditelja, a roditeljstvo nije uvjetovano tečajem prve pomoći kao što je to, primjerice, dobivanje vozačke dozvole.

Bolje spriječiti nego liječiti, dobra je stara krilatica koju svaki roditelj ima na umu. Svijet bi možda bio savršen kad bi naši mališani do samostalnosti došli bez većih ozljeda, no to nije nešto na što uvijek možemo utjecati. Međutim, možemo se dobro pripremiti da se što bolje s tim nosimo. U obrazovanje u vezi s odgojem djece uvijek je mudro uložiti vrijeme.

Prva pomoć može spasiti život – to svi znamo. No, rijetko nam pada napamet da pružanje prve pomoći dojenčadi i maloj djeci ima svoje specifičnosti te nam ono što smo naučili na tečaju prve pomoći možda neće biti dostatno. Malena djeca, osobito dojenčad mlađa od godine dana, mnogo su krhkija i valja dobro pripaziti kako njima pružiti pomoć. Primjerice, čak je i pritisak kažiprsta i srednjaka na malenu prsnu kost učinkovita masaža srca.

Svi znamo da prva pomoć može spasiti život. No, rijetko nam pada napamet da pružanje prve pomoći dojenčadi i maloj djeci ima svoje specifičnosti te nam ono što smo naučili na tečaju prve pomoći možda neće biti dostatno.

Prvo – najvažnije i najteže – treba ostati smiren. Zapamtite, situacije u kojima je nužno pružanje prve pomoći dovoljno su teške i bez prenošenja panike na dijete koje je u nevolji. Smirene reakcije roditelja osigurat će suradnju djeteta, bržu reakciju i lakši tretman.

Na popisu hitnih situacija mjesto na vrhu zauzima gušenje malim predmetima. Djeca ne pojme razliku između jestivoga i nejestivog. Štoviše, oni u određenoj razvojnoj fazi intenzivno proučavaju svijet tako što guraju stvari u usta. Kako je prevencija pola posla, pametno je ukloniti sve sitne predmete izvan dječjega dosega. Unatoč tome, nesreće se događaju neočekivano – s omotima maramica, komadićima puknutih balona…

Zaglavi li se nešto u dišnome sustavu djeteta tako da mu blokira disanje i onemogući govor, udisanje i kašljanje, odmah morate pružiti prvu pomoć. Kad je riječ o disanju, nema vremena za čekanje Hitne pomoći – imate samo tri minute da reagirate! Pokušajte izvući strani predmet iz usta. Ako to ne djeluje, preostaje vam Heimlichov zahvat. Ali oprez, on za djecu mlađu od godine dana izgleda drukčije nego za odrasle.

Dijete treba prebaciti potrbuške na svoju podlakticu glavom prema dolje među koljena, a lice mu staviti u svoj dlan s glavom prema dolje. U tom položaju treba ga četiri puta snažno lupiti između lopatica da bi pritisak u plućima izbacio strano tijelo.

Druga česta nezgoda koja prijeti djeci u domu su opekline. Na žalost, u zaposlenome kućanstvu maleni su iznimno znatiželjni u kuhinji jer se u njoj najviše radi. Dovoljan je samo trenutak nepažnje da se, primjerice, lonac s vrelom vodom prevrne na dijete. Najvažnija stvar u tom slučaju je što brža reakcija jer opeklina nastaje postupno pa je svaka sekunda važna. Dijete treba čim prije dovesti do hladne tekuće vode i što se to brže učini, manja će šteta biti. Opečeno područje treba uroniti u hladnu vodu ili staviti pod tekući mlaz hladne vode.

Tijekom postupka, ako je dijete malo, treba pripaziti i da ne dođe do pothlađivanja. Valja ukloniti svu odjeću s opečenoga područja, no nikako nemojte trgati ako se nešto zalijepilo! Umjesto toga, to područje treba obrezati škarama. Nakon hlađenja, opeklinu prekrijte sterilnom gazom i ne mažite nikakvim mastima. Djeca mlađa od godine dana mnogo su osjetljivija na opekline pa već deset posto opečenoga područja kod dojenčeta može izazvati velike probleme. Stoga nikako ne procjenjujte sami težinu i dubinu opekline, nego dijete hitno odvedite liječniku. Do dolaska liječniku, neka dijete pije što više tekućine.

Djetinjstvo je dugo, nezgode raznolike, no većina je, srećom, bezazlena. Zato zapamtite – reagirajte brzo i hladne glave!

Komentiranje je zaključano.