I izležavanje je ponekad dobro

Brz način života, često ispunjen i s više obaveza no što ih u određenom trenutku realno možemo podnijeti, sve nam rjeđe dopušta trenutke mira u kojima si možemo dopustiti da ne radimo ništa i da ne razmišljamo ni o čemu. No našem su tijelu i duhu potrebni takvi trenutci kako bismo odmorili i mogli nastaviti dalje u ovim užurbanim vremenima.

Zdravlje našeg tijela uglavnom se navodi kao jedan od naših najvećih prioriteta. Sve i kada biste htjeli, vjerojatno bi vam bilo nemoguće izbrojiti koliko ste puta u svome životu čuli nešto poput “samo neka je zdrav, a sve ostalo će mu nadoći”. O zdravlju tijela se mnogo govori, a posebno u današnje vrijeme kada se različiti tretmani koji nam trebaju pomoći da svoje tijelo što duže održimo u formi čine sve dostupnijima. S druge strane, svjedoci smo konstantnom porastu oboljenja od različitih malignih bolesti, a brojni pokazatelji govore u prilog činjenici da suvremen način života polako, ali sigurno doprinosi sve češćoj pojavi pojedinih bolesti. Manjak sna, umor, loše prehrambene navike, a nadasve stres, koji se sve češće spominje u kontekstu tihog ubojice, značajno kumuju tim pojavama. No uslijed sve veće količine stresa, danas uzrokovane mnogobrojnim razlozima, uz sve češću pojavu bolesti s različitim psihosomatskim tegobama, u javnosti se zapravo sve češće raspravlja o važnosti mentalnog zdravlja i prije svega njezi duha, ne više samo tijela. Iz tog razloga postaju sve popularnije najrazličitije aktivnosti koje nas potiču da se opustimo te barem u nekoj mjeri rasteretimo od svakodnevnih obaveza i briga. U takve aktivnosti spada prakticiranje različitih meditativnih tehnika koje nas potiču da se usredotočimo na jednu stvar, otpuštajući barem trenutačno od sebe sve one druge koje nas opterećuju. Joga i različite vježbe disanja koje je prate također sve češće pronalaze svoje mjesto među onima koji istodobno žele raditi na jačanju svojeg tijela i uma.

U javnosti se zapravo sve češće raspravlja o važnosti mentalnog zdravlja i prije svega njezi duha, ne više samo tijela. Iz tog razloga postaju sve popularnije najrazličitije aktivnosti koje nas potiču da se opustimo te barem u nekoj mjeri rasteretimo od svakodnevnih obaveza i briga.

Premda se ne preporučuje dugotrajno zadržavanje ni u jednom položaju pa tako ni u ležećem, danas su otkrivene neke druge blagodati i navike zbog kojih se pokazalo da se ipak isplati povremeno izležavati, a da pritom ne radimo ništa. Naime, ležanje možda nije najbolje za naše tijelo, ali blagonaklono djeluje na naš duh. Tijelo je opušteno jer je oslonjeno na podlogu, što pridonosi stvaranju osjećaja sigurnosti, a taj osjećaj odgovara našem duhu. Ako smo pritom okruženi ugodnim mirisima različitih eteričnih ulja te uronjeni u toplu kupku ili bazen u nekom od danas brojnih wellness-centara, tretman je obično još uspješniji. No duh se može hraniti i drugim aktivnostima: mnogi rado ističu dragocjene trenutke opuštanja koje provode uz dobro štivo uronjeni u svoj naslonjač i deku, dok oni s nešto više avanturističkog duha svoje “baterije” pune boravkom u prirodi ili na nekim egzotičnim mjestima. U svakom slučaju ne zaboravite – i izležavanje je ponekad dobro!

Komentiranje je zaključano.

i-izleavanje-je-ponekad-dobro-ndash-jgl-obitelj