Kada očekivati prvu menstruaciju nakon poroda?

Trudnoća, osobito ako je prva, velika je promjena za svaku ženu. Nakon poroda potrebno je određeno vrijeme kako bi majke povratile snagu, ali i uspostavile hormonalnu ravnotežu. Mnoge žene zanima kad će im se pojaviti i prva menstruacija. Odgovor nije tako jednostavan!

Pravila – u globalu – nema, svaka je žena drukčija. Moguće je da se menstruacija pojavi već mjesec dana nakon poroda, a moguće je da izostane dulje razdoblje. Koji su razlozi? Jedan od bitnih faktora je dojenje. Kod majki koje ne doje, prva se menstruacija obično pojavljuje šest do osam tjedana nakon poroda. Kod žena koje doje pojava prve postporođajne menstruacije izrazito je individualna stvar. Neke žene menstruaciju neće dobiti tijekom cijelog perioda dojenja, dok će se drugima vratiti već nakon nekoliko mjeseci. Zašto dojenje izaziva izostanak menstruacije? Odgovor leži u hormonu prolaktinu. Ako je njegova koncentracija u organizmu visoka, ne dolazi do ovulacije, a samim time niti do pojave mjesečnice.

Međutim, važno je znati – iako menstruacija može izostati, to ne znači da nije došlo do ovulacije koja može dovesti do nove trudnoće. Stoga, dojenje se ne smatra sigurnim načinom kontracepcije!

Jednom kad se menstruacija pojavi potrebno je promatrati cikluse kako biste utvrdili je li se sve vratilo u normalu. U svakom slučaju, vaš ginekolog dat će vam detaljne upute i smjernice o tome što i kako činiti. Kao i kod dobivanja menstruacije, ciklusi kod žena opet su individualna stvar. Kod nekih žena oni su potpuno pravilni već od prve mjesečnice, dok je drugih ponekad potrebno i do šest ciklusa kako bi se sve vratilo u ravnotežu.

Lactogyn, sapun za intimnu njegu, štiti od infekcija, čuva prirodnu genitalnu floru i optimalni kiseli pH te ga je poželjno uvesti u svoju higijensku rutinu.

Dobra vijest za žene koje su prije prve trudnoće imale izrazito bolne i obilne menstruacije je činjenica da bi se to nakon poroda moglo ublažiti. To je stoga što se kao najčešći razlog bolnih menstruacija ističe nepravilan položaj maternice. Taj položaj uzrokuje otežano otjecanje menstrualne krvi, što izaziva bolove.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

kada-oekivati-prvu-menstruaciju-nakon-poroda-ndash-jgl-obitelj