Proljetna detoksikacija tijela

Rast temperature, bujanje zelenila i miris tek rascvaloga cvijeća podsjeća nas da smo zakoračili u novo godišnje doba te da nakon zimskoga sna u prirodi buja novi život. Kako biste i u vlastitomu organizmu potaknuli kolanje nove energije, treba mu u tome pomoći proljetnom detoksikacijom.

S dolaskom proljeća, ljepše vrijeme i ugodnije temperature jednostavno nas potiču da se pokrenemo, postanemo aktivniji. Oni skloni rekreaciji uživaju u svojim omiljenim aktivnostima na otvorenome, a oni pak skloni nakupljanju prekomjernih kilograma tijekom zime razmišljaju kako se pozabaviti time te pripremiti za nadolazeće ljeto, sunce i plažu. Već sama tjelesna aktivnost, zbog pojačanoga lučenja znoja, ima detoksikacijsku ulogu jer pogoduje izbacivanju štetnih tvari iz organizma. Osim toga, dokazane su i brojne druge blagodati redovite tjelovježbe, a tijekom redovite tjelesne aktivnosti oslobađa se endorfin, tzv. hormon sreće, koji potiče bolje raspoloženje te izaziva osjećaj ugode. Tijekom rekreacije ne zaboravite na povećan unos vode kako ne biste dehidrirali jer ćete se, umjesto da se osjećate svježije, zapravo osjećati još umornije. Upamtite da je tijekom cijeloga procesa detoksikacije, a ne samo tjelovježbe, važno piti mnogo vode. Na taj se način, osim samoga čišćenja organizma putem pojačanoga mokrenja, potiče i njegova hidratacija, koja će dodatno oživjeti vaše stanice te imati posebno blagotvoran učinak na vašu kožu, čineći je mekšom i elastičnijom.

Uspješna detoksikacija počiva na tri osnovna principa: trenutačnome prestanku unosa štetnih tvari, pojačanome izlučivanjem toksina te unošenju zdravih napitaka i namirnica.

U proljetnome čišćenju organizma pomoć valja potražiti i u samim darovima toga godišnjeg doba, odnosno konzumaciji različitih sezonskih namirnica. Proljetni pljuskovi potiču rast mladih izdanaka raznih lijekovitih i nutricionistički iznimno vrijednih biljaka pa je proljetnoj dektoksikaciji dobro pristupiti i ispijanjem različitih biljnih čajeva, koje možete pripraviti i od biljaka koje se prikupili tijekom dulje šetnje na svježemu zraku. Ljekoviti učinci koprive, koji su naširoko poznati, znatno će pripomoći i pri proljetnoj detoksikaciji. Pripremite čaj, juhu ili varivo od mladih izdanaka te biljke te tako potaknite rad mokraćnoga sustava kako biste i taj dio tijela uključili u pojačano izbacivanje toksičnih tvari iz vašega organizma. Salatu začinite listovima širokolisnoga trputca te tako pojačajte dozu zdravlja na svojemu tanjuru. Osim koprive i trputca, dobro iskoristite i pojavu drugih zelenih sezonskih namirnica, primjerice, špinata, koji također možete pripremiti na mnogo različitih načina, a posebno ukusan bit će svježe pripremljen u obliku salate ili, pomiješan s drugim zdravim voćem i povrćem, kao koristan i ukusan sastojak proljetnoga smoothieja.

Biljni čajevi mogu nadomjestiti sve one slatke, ali umjetne napitke koje inače pijete, a koje je tijekom detoksikacije potrebno izbaciti iz prehrane. Čaj zasladite medom ili stevijom i tako ublažite monotonost ispijanja povećih količina vode. Osim umjetnim šećerima zaslađenih napitaka, tijekom detoksikacije važno je izbaciti i svu tešku, masnu i nezdravu hranu kojoj ste inače skloni, kao i cigarete i alkohol. Važno je imati na umu da uspješna detoksikacija počiva na tri osnovna principa: trenutačnome prestanku unosa štetnih tvari, pojačanome izlučivanjem toksina te unošenju zdravih napitaka i namirnica koji pogoduju čišćenju organizma i hidratiziranju tijela. Nepridržavanjem nekoga od tih načela tijekom razdoblja detoksikacije, rezultati će biti mnogo slabiji, a proces gotovo uzaludan.

Komentiranje je zaključano.