Kako ukloniti podočnjake

Podočnjaci našemu licu daju umoran i iscrpljen izgled, ali nisu uvijek rezultat neprospavane noći i opće iscrpljenosti. Stoga, kako biste bili uspješni u uklanjanju crnih kolutova i podbuhlih vrećica ispod očiju, u sljedećim redovima otkrijte što ih uzrokuje i kako ih otkloniti.

Premda se dugo vjerovalo da su podočnjaci prije svega uzrokovani manjkom sna, danas je poznato da nisu isključivo posljedica neprospavane noći, nego ih mogu uzrokovati i alergija, prehlada, upala sinusa, plakanje, pa čak i slana hrana. Stoga, ako ste večer proveli uplakani gledajući svoj omiljeni ljubavni film, ujutro opravdano možete očekivati podočnjake koji će vas podsjetiti na to kako ste proveli večer. Razlog tome je osmoza, odnosno činjenica da se tekućina u našemu tijelu uvijek nakuplja na dijelovima tijela u kojima se nakuplja i veća količina soli. Zato i suze i slana hrana uzrokuju nakupljanje tekućine u vrećicama upravo ispod očiju jer je na tome mjestu koža posebno nježna i tanka te na nju najviše utječe protok energije u organizmu.

Premda se dugo vjerovalo da su podočnjaci prije svega uzrokovani manjkom sna, danas je poznato da nisu isključivo posljedica neprospavane noći, nego ih mogu uzrokovati i alergija, prehlada, upala sinusa, plakanje, pa čak i slana hrana.

Nastanku crnih kolutova i podbuhlih vrećica može pogodovati i često trljanje očiju, spavanje s make-upom te prekomjerna konzumacija alkohola i cigareta. Stoga je za sprječavanje nastanka podočnjaka, osim redovitoga i neprekinutog sna, iznimno važna i pravilna prehrana koja uključuje namirnice s razumnom količinom soli. No, ako su vam se unatoč tome pojavile ružne crne mrlje ispod donjih kapaka, postoji nekoliko brzinskih i nekoliko dugotrajnih, ali zdravijih tretmana koji pomažu uklanjanju te neestetske pojave.

Podočnjake ćete najučinkovitije prekriti uz pomoć preparativne kozmetike. Sakrijte crne kolutove nanoseći ujutro puder, BB kremu ili korektor, ovisno o tome što inače koristite. Neki od tih preparata nemaju samo korektivnu ulogu, nego pridonose i njezi kože. Imajte na umu da je od svih tih preparata ipak zdravije nanijeti različite prirodne maske koje će ne samo ukloniti podočnjake, nego i blagotvorno djelovati na samu kožu, vlažeći je i štiteći njezinu elastičnost. Primjer takve maske je maska na bazi krastavaca. Ako ste ipak ustali u zadnji čas i nemate dovoljno vremena za nanošenje i skidanje različitih preparata, osigurajte se da u svakome trenutku možete posegnuti za učinkovitim preparatima koji vam mogu pomoći u trenu. Večer nakon masnoga i slanog obroka stavite u hladnjak žlicu koju ćete ujutro kratko prisloniti na područje ispod očiju jer hladnoća pomaže u borbi s podočnjacima. Još jedan koristan trik je i tretiranje podočnjaka hladnim iskorištenim vrećicama čaja, ponajbolje filter-vrećicama, i to čaja od kamilice jer je kamilica naširoko poznata po svojemu umirujućem djelovanju. Podočnjaci koji su nastali kao posljedica različitih alergija nestat će kad počnete s primjernom antialergijske terapije.

Komentiranje je zaključano.