Uporaba analgetika: što sve trebate znati

Kad se jave glavobolja, zubobolja, upala mišića ili menstrualni grčevi, vrlo često posežemo za različitim analgeticima jer, osim što ih možemo nabaviti u svakoj ljekarni bez liječničkoga recepta, oni trenutačno pomažu u smanjenju boli. No, bez obzira na to što se uglavnom koriste za samoliječenje, prije nego što počnete s njihovom primjenom, treba se dobro informirati o njihovim karakteristikama i načinu upotrebe.

Analgetici su skupina lijekova koja se koristi za ublažavanje različitih vrsta boli. Premda se katkad pojedine vrste boli mogu tretirati i uspješno smanjiti i korištenjem alternativnih metoda kao što su masaža, grijanje, hlađenje ili samo mirovanje, uporaba analgetika danas je vrlo česta metoda oslobađanja od neugodne boli.

Analgetici se dijele u dvije skupine: nenarkotičke i narkotičke (opijatne). U prvu skupinu spadaju lijekovi iz bezreceptne palete koje vrlo često uzimamo za smanjenje različitih akutnih stanja boli samo uz ljekarničku sugestiju o upotrebi, a uglavnom su bazirani na acetilsalicilnoj kiselini ili metamizolu.

Pri doziranju i uporabi analgetika treba se konzultirati s ljekarnikom te pomno pročitati uputstva priložena uz lijek jer neki od tih lijekova mogu ozbiljno naškoditi osobama koje pate od određenih kroničnih bolesti. Primjerice, kod osoba s gastritisom mogu izazvati krvarenje.

Neki od analgetika iz te skupine ujedno su i antipiretici, što znači da imaju dvostruko djelovanje, odnosno, osim što smanjuju bol, snižavaju i povišenu tjelesnu temperaturu. Takvi se analgetici koriste za smirivanje boli koju već prati određeni upalni proces, a koji najčešće karakterizira povišena tjelesna temperatura. No, svaka je bol samo simptom problema pa je potrebno otkriti uzrok same boli. Naime, neovisno o tome koliko ste uz pomoć analgetika uspješno uklonili bol, ako se ona ponavlja, svakako čim prije posjetite liječnika jer je pojava boli potencijalno samo nagovještaj mnogo ozbiljnijega i dugotrajnijeg zdravstvenog problema.

Lijekovi iz narkotičke skupine analgetika mogu se nabaviti isključivo uz liječnički recept te se uglavnom propisuju u terminalnim fazama različitih ozbiljnih kroničnih oboljenja. Nastoji ih se što rjeđe propisivati jer postoji bojazan od razvijanja ovisnosti o tim vrstama lijekova.

Osim problema navikavanja na pojedini lijek, pri uporabi analgetika i njihovu doziranju treba voditi računa i o nekim njihovim drugim utjecajima, ne isključivo samo za smanjivanje boli. Pri njihovu doziranju i uporabi nužno je konzultirati se s ljekarnikom te pomno pročitati uputstva priložena uz lijek jer neki od tih lijekova mogu ozbiljno naškoditi osobama koje pate od određenih kroničnih bolesti. Primjerice, analgetici i antipiretici na bazi salicilne kiseline mogu izazvati krvarenje kod osoba s gastritisom.

Također, ponekad je potrebno provjeriti smiju li se analgetici uzimati u kombinaciji s nekim lijekom koji već uzimate, s obzirom na to da se dva analgetika iz iste skupine ne bi smjelo kombinirati. Važno je znati i da se učestalom upotrebom analgetika smanjuje njihova učinkovitost, odnosno pridonosi razvijanjurezistentnosti (otpornosti) kod pojedinih sojeva patogenih mikroorganizama. Stoga, da korištenju analgetika, ali uz pravodobno informiranje i savjesnu uporabu bez štetnih posljedica.

Komentiranje je zaključano.