Pravilna prehrana za zdravo i vitko tijelo

Pravilna prehrana nikako nije jedini, ali je jedan od glavnih faktora kada je riječ o lijepoj figuri i dobrom izgledu. S obzirom na to da je svaka osoba jedinstvena, ne postoji jedan ispravan plan prehrane koji odgovara svima, ali postoje neka pravila kojih se svatko tko želi imati zdravo i vitko tijelo treba pridržavati.

Jedi onoliko koliko kalorija trošiš

Ako nemate problema s debljinom, ali se svakako ne želite udebljati, ključno je da prehranu prilagodite svome načinu života. Dakle, ovisno o tome radite li fizički ili tzv. sjedilački posao koji u prvome redu podrazumijeva intelektualni rad uz malo kretanja, potrebno je konzumirati više ili manje ugljikohidrata. Masne naslage zapravo i jesu uskladištene zalihe energije koja nije iskorištena, uglavnom iz ugljikohidrata koji se tijekom dana “nisu potrošili”. Stoga, ako ne radite težak fizički posao koji zahtijeva znatne količine energije, nemojte pretjerivati s unosom namirnica koje se sastoje većinom od ugljikohidrata. 

Jedi raznoliko

Ako ste pak i pronašli namirnice ili kombinaciju namirnica koja vam omogućava da uz minimalnu, ali redovitu tjelovježbu lako održavate željenu tjelesnu težinu, nikako nemojte neke namirnice u potpunosti i zauvijek izbaciti iz svoje prehrane. Iznimno je važno da vaša prehrana i dalje bude raznolika, kako ne biste zbog jednolične prehrane izgubili vrijedne vitamine i minerale te tako oštetili svoju kosu, kožu, imunitet… 

Jedi svježe i neprerađeno

Neke namirnice nisu loše same po sebi, ali ih je potrebno konzumirati u izvornom obliku. Primjerice, cjelovite žitarice mogu biti vrlo zdrave za vaše tijelo, dok je pri konzumaciji bijeloga brašna, tjestenine i drugih pekarskih proizvoda potrebno biti umjeren. Također, imajte na umu da se obradom i pakiranjem pojedinih namirnica one miješaju s raznim nezdravim dodacima. Razni se sokovi zaslađuju umjetnim sladilima koja debljaju, a neke se druge namirnice radi dulje uporabe obogaćuju kojekakvim konzervansima. Stoga, kad god je to moguće, konzumirajte što više svježeg voća i povrća ili ga pak pripremite sami, bez dodavanja umjetnih sastojaka.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

pravilna-prehrana-za-zdravo-i-vitko-tijelo-ndash-jgl-obitelj