Planiranje trudnoće

U današnje visokostrukturirano doba i pronalazak vremena za nošenje i rađanje djeteta često treba biti pomno planiran. Ako ste među onima kojim je planiranje potreba, vrijeme prije začeća možete dobro iskoristiti za pripremu.

Donošenje novoga života na svijet kompleksan je zadatak, a brojna istraživanja potvrđuju da je najosjetljivije razdoblje ono kojega najčešće nismo ni svjesni – vrijeme neposredno prije začeća i prva četiri tjedna trudnoće. Mnoge žene u tom razdoblju i ne primijete prve znakove trudnoće, osim ako na njoj aktivno rade. Pripremu za trudnoću treba početi najmanje tri do šest mjeseci prije planiranoga začeća. Da biste bili spremni na preobrazbu koje tijelo prolazi tijekom trudnoće, valja obratiti pozornost na više stvari.

Razdoblje koje je potrebno da se zatrudni katkad može potrajati i do godine dana jer ovisi o mnogim faktorima – vašoj dobi, razini stresa kojoj ste izloženi, ali i o sreći.

Za one koji ubrzo planiraju trudnoću iznimno su važni redoviti posjeti ginekologu. Naravno, i za one koji žele očuvati svoju plodnost za neko kasnije razdoblje. Osim što zdravi reprodukcijski organi osiguravaju veću plodnost, ne želite biti prisiljeni liječiti neke akutne probleme tijekom same trudnoće. Stoga je posjet ginekologu najbolji prvi korak!

Zdrava prehrana važna je svaki dan, no osobito u planiranju i pripremi za trudnoću. I to ne samo za buduću majku, nego i za budućega oca. Važna je prehrambena raznolikost, mikronutrijenti, vitamini, proteini, ugljikohidrati, minerali, ukratko – sve. Hrana gradi dom za novi život u tijelu žene pa je tako treba i tretirati – kao izvor bogatstva. Sada je vrijeme da preispitate svoje prehrambene navike i prilagodite se novim potrebama svojega tijela.

Kretanje je također od presudne važnosti za zdravlje svaki dan, no nije svima poznato da je uspostavljena jasna veza između plodnosti i umjerenoga tipa tjelesne aktivnosti. Kao i u svemu, i ovdje treba pronaći ravnotežu jer iscrpljivanje nije dobro ni za koga. Stoga, kod planiranja trudnoće nije uputno započinjati neki novi vrlo intenzivan trening, ali nikako ne treba ni smiriti sve aktivnosti. Pola sata šetnje svaki dan, po mogućnosti u prirodi, najmanje je što možete učiniti.

I konačno, ovo je idealno vrijeme da se pokušate sami sa sobom dogovoriti oko vaše idealne težine. To je bolna točka svake žene, ali postoji snažan odnos između pretilosti i gestacijskog dijabetesa, ali i i između prekomjerne mršavosti i gestacijskog dijabetesa s jedne strane ili pak male porođajne težine bebe s druge. Za zdravu trudnoću najpotrebnija je zdrava žena i to je ono čemu pri planiranju trudnoće treba posvetiti najviše pozornosti.

Ako niste preboljeli sve dječje bolesti, a već imate malu djecu ili ste stalno u doticaju s malom djecom, svakako planirajte imunizaciju, i to barem šest mjeseci prije začeća.

Za planiranje trudnoće, kao i za njezino iznošenje, važno je strpljenje i razumijevanje. Krećete se prema jednom promijenjenom stanju, stvari više neće biti iste ni za vas niti za vašega partnera. Pričajte o nadama i strahovima, planirajte, ali nemojte se vezati za planove jer dolazak bebe nešto je za što se nitko nikad ne može u potpunosti pripremiti. Imajte to stalno na umu! Razdoblje koje je potrebno da se zatrudni katkad može potrajati i do godine dana jer ovisi o mnogim faktorima – vašoj dobi, razini stresa kojoj ste izloženi, ali i o sreći. Zato se oboružajte strpljenjem, smirenošću i humorom te uživajte u životu, tako da taj užitak jednom možete podijeliti sa svojim djetetom.

Komentiranje je zaključano.

Sljedeći članak
Što je superhrana?