
Pita od bukovača
Jesen stiže. Ako se zbog ičega radujemo kiši, onda je to zbog gljiva. Čak i najveće ljubitelje fotelje i kauča, u prirodu odvuče pomisao na samonikle gastro poslastice. Vrganji, bukovače, lisičice, šampinjoni, crne trubače, … Svi imamo svoje favorite i omiljene recepte. Mmmmm, donosimo jedan takav.
Sastojci
½ kg brašna
700 gr bukovača
2 glavice kapule
Malo vrhnja
Sol, papar, ulje
Receptura
Napraviti tijesto od brašna, soli i ulja, te vode po potrebi kako bi tijesto bilo glatko i da se odvaja od ruku. Pustiti da odstoji oko 10-15 minuta i razvući tanko u list.
Bukovače koje narežemo na kockice pomiješamo sa sitno narezanom kapulom. Dodamo po potrebi soli, malo papra, ulja i malo vrhnja.
Kore, odnosno listove, napunimo nadjevom i smotamo ih u obliku savijače. Stavimo u tepsiju i pečemo 30 minuta na 200 stupnjeva Celzijevih. Po želji odozgo možemo preliti pitu s vrhnjem i 5 minuta dodatno zapeći.
Mogu se koristiti i gotove kore za savijaču.
Autorica:
Nermina Filipec, domaćica
Fotografija je ilustrativna.