Pet stvari koje budući roditelji moraju riješiti prije dolaska prinove

Postati roditelj najljepša je stvar na svijetu, univerzalna je rečenica svih roditelja i onih koji to žele biti. No većina će prešutjeti činjenicu da roditeljstvo mijenja partnerski odnos, zauvijek i nepovratno! I toga se ne treba bojati! Saznajte zašto.

Svijet se stalno mijenja i naši se odnosi stalno mijenjaju. Kada je riječ o roditeljstvu, promjena je velika, uočljiva i trajna, stoga je i izvor brojnim strahovima! Hoće li vaš odnos preživjeti ili ne, ovisi o bezbroj faktora, ali to i nije najvažnije na svijetu. Jer odgovornost za dobrobit novog malog bića jest. A to je ono što čini roditeljstvo!

Svi koji žele upoznati prinovu doći će na red, ali prvo to trebaju učiniti – novopečeni roditelji!

Kako bi vam turbulentni dani u prvoj godini bili lakši, prije dolaska prinove obratite pozornost na pet važnih stvari:

1. Odnos prema roditeljstvu

Svi znaju za instinkt savijanja gnijezda kroz koji prolaze trudnice, no rijetko tko je svjestan da i muškarci imaju svoju verziju toga. I to je ono što tjera muškarce da izbivaju iz kuće odmah nakon poroda, a ne strah od novorođenčeta, bježanje od mijenjanja pelena ili odgovornosti. Mnogi su se brakovi poljuljali jer parovi jedno drugome nisu jasno izrazili svoje stavove i očekivanja od roditeljstva. Mnogo razgovarajte i čitajte, i recite jedno drugome svoja očekivanja. Dogovorite se da ćete, dođe li do promjena, razgovarati.

2. Financije

Ne morate biti bogati da biste bili roditelj, to je mit koji nam suvremeni svijet servira gurajući nas u potrošnju. Ljubav i pažnja su na prvom mjestu, a dobro planiranje na drugom. Sjednite, vidite koliko imate i što možete, te kada i kako to učiniti. Ne morate ući u goleme troškove ako za njih niste spremni. Dobro se raspitajte koja sve prava na dopuste i naknade imate te pripremite sve što vam je potrebno kako biste ih na najbolji mogući način iskoristili.

3. Prostor

S prinovom se mijenjaju i prostorne potrebe, bilo da je riječ o većem stanu ili samo o novom rasporedu postojećeg prostora. Ne zaboravite da je posebna soba za bebu tradicija duga svega pola stoljeća ili manje, odnosno da su kolijevke rabile žene s više od jednoga djeteta. Dobro razmislite o svojim potrebama – kako vi želite raditi stvari, ne kako su vam rekli da treba – i prostor uredite kako vama odgovara. Iznenadit ćete se kada shvatite koliko malo vam je potrebno!

4. Stvari za bebu

Opremanje djeteta nekim je trudnicama muka, nekima veselje. Razmislite o platnenim pelenama i nemojte se bojati rabljene robice. Prije proslava krstitki, rođendana i poroda kažite ljudima što vam nedostaje i što biste htjeli – koju odjeću, koje igračke, koje knjige, koju štednju.

5. Sustav potpore

Porod nije lak i ženi je potrebno mnogo potpore prije i tijekom poroda. Zajedno pronađite doulu ako vam je potrebna, zajedno pohađajte besplatan tečaj o porodu i roditeljstvu, zajedno se upoznajte sa svojom patronažnom sestrom. Dojenje je druga velika stavka novog roditeljstva, koja iziskuje goleme napore i zahtijeva ogromnu potporu. Educirajte se o dojenju, nije dovoljno da samo majka pohađa Rodinu radionicu. Premda samo ona doji, potpora partnera je ključna, a dogodit će se samo ako dojenju pristupite zajedno. Jer zajedno ste roditelji. Dopustite si da to doživite tako što ćete prvih 40 dana nakon poroda biti zajedno, što više sami, bez posjeta, prijatelja i rodbine. Organizirajte si pomoć koja je konkretna – kuhanje, spremanje, pranje – a ne onu koja će vam držati dijete dok žena, umorna od poroda, obavlja kućanske poslove. Svi koji žele upoznati prinovu doći će na red, ali prvo to trebaju učiniti – novopečeni roditelji!

Komentiranje je zaključano.

Sljedeći članak
Zdravlje iz mora
pet-stvari-koje-budui-roditelji-moraju-rijeiti-prije-dolaska-prinove-ndash-jgl-obitelj