Zdravlje iz mora

More i morsko dno i danas su jedina nedovoljno istražena oaza na Zemlji. Nevjerojatno zvuči činjenica da više znamo o svemiru nego o morima i oceanima koji su nam mnogo bliže – doslovno nadohvat ruke! Još su grčki filozofi držali kako more vraća zdravlje čovjeku. Danas, sa svim tim smogom i zagađenjima u zraku, ta je činjenica još važnija.

Morska je obala najzdravije mjesto za život. Osim lakog sna, kojim se diči svako primorsko mjesto, a kojega duguje upravo izvrsnom zraku bogatom negativnim ionima, djelovanje sunca u suradnji s morem spasonosno je za kožu. Takvakombinacija fototerapije i morskih soli ublažava tegobe izazvane psorijazom, vraća koži elastičnost, a najnovija istraživanja govore kako je morska voda izuzetno korisna u liječenju dermatitisa.

Činjenica je da se sva svjetska mora međusobno razlikuju koliko i dva ljudska bića. Svako more i ocean ima karakteristike koje ga čine posve posebnim i jedinstvenim. Naše pak Jadransko s punim pravom možemo ubrojiti među ljepotice svjetske klase! Ono pripada prozirnim morima, a temperaturom, koncentracijom soli i posebice ekološkom komponentom čini utočište svima potrebitima zdravlja, što svjedoče i brojna lječilišta ponikla na našoj strani jadranske obale. Ta još je prije tisućljeće i pol stari rimski car Dioklecijan izgradio palaču upravo ovdje kako bi mogao uživati u blagodatima mediteranske klime i ljekovitim svojstvima Jadrana.

Jadransko more pripada prozirnim morima, a temperaturom, koncentracijom soli i posebice ekološkom komponentom čini utočište svima potrebitima zdravlja.

Morska voda obiluje mikroelementima i solima što pospješuju zdravlje i ublažuju niz tegoba. Natrij i klor pomažu kod oštećenja sluznice, jod je poznati antiseptik, a još u antička vremena bolesnicima se preporučivalo boraviti uz more rano ujutro i udisati zrak nad valovima. Ova je metoda i dandanas izuzetno uspješna za oboljele od astme.

U čišćenju neprohodnih gornjih dišnih putova i sinusa more je nezamjenjivo. Danas su dostupne razne fiziološke otopine i pripravci od morske vode – poput linije prirodnih preparata na osnovi morske vode iz Jadrana Aqua Maris – namijenjeni upravo ovoj svrsi. Osim što su spasonosni kod djece i odraslih koji boluju od upala sinusa, alergija ili rinitisa, esencije mora u bočici uspješno olakšavaju tegobe uzrokovane suhim uredskim zrakom ili onečišćenim okolišem.

Inhalacija uljima eteričnih primorskih biljaka poput smilja i mirte djeluje izuzetno blagotvorno na dišni sustav. Takva ulja imaju protuzarazni učinak i dezinficiraju sluznicu nosa, smanjuju stvaranje suvišne sluzi te olakšavaju iskašljavanje. Povrh toga, sam miris mirte djeluje umirujuće, a eterično ulje smilja izuzetno je blago pa pogoduje u slučaju bilo kakve alergije.

Komentiranje je zaključano.

zdravlje-iz-mora-ndash-jgl-obitelj