Pet savjeta za odabir prvih cipelica

Prvi koraci u životu djeteta najčešće ne budu u cipelicama, već ih mališani naprave bosi ili samo u čarapama. I to je ispravno jer stručnjaci smatraju da prve prave cipelice djetetu treba osigurati tek kad može samostalno učiniti nekoliko koraka.

Kupnja prvih cipelica u popodnevnim satima

Kupnju je najbolje obaviti poslijepodne jer biste u protivnom mogli pogriješiti i kupiti pogrešnu veličinu cipelica. Naime, u popodnevnim satima stopala su dulja i šira. Svakako biste u kupnju trebali povesti i dijete, u trgovini isprobati obuću te voditi računa o tome hoće li je nositi s čarapicama ili bez njih.

Slušajte stručno osoblje

Kako je ovo novo iskustvo za vas i vjerojatno se uzbuđeni, ali i zabrinuti hoćete li kupiti pravi model i veličinu cipela, najbolje je savjetovati se sa stručnim osobljem koje ipak ima više znanja i iskustva od vas kad je riječ o izboru odgovarajuće dječje obuće.

Broj veći ili ipak ne?

Djeci treba kupiti cipele koje im najbolje odgovaraju pazeći pritom da ima dovoljno prostora za stopalo i da ga cipela ne pritišće. S druge strano, veoma je važno i da nema previše praznog prostora kako stopalo ne bi ispadalo iz cipelice.

Koje materijale birati?

Za prve cipele preporučuje se da prije svega pazite na udobnost kako ne bi nažuljale mala stopala i kako bi se osjetljiva dječja noga što lakše priviknula na cipele. Prirodni materijali pomažu održati prozračnost cipele i pružaju elastičnost, što je iznimno važno jer će se cipelica prilagoditi stopalu vašega djeteta. Osim vanjskog materijala, poželjno je da se u unutrašnjosti cipele nalazi i anatomski uložak od prirodnog materijala za sigurno i ugodno koračanje.

Kada je vrijeme za novi par cipela?

Djeca rastu iz dana u dan, a tako je i s njihovim stopalima. Vodite računa o tome postaju li im cipele pretijesne, a ako primijetite žuljeve ili crvenilo, krajnje je vrijeme da kupite novu obuću. Zbog brzog rasta potrebno je do djetetove četvrte godine života svakih šest do osam tjedana provjeravati odgovara li veličina stopala cipelicama.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *