Najbolje vrijeme za odvikavanje od pelena

S obzirom na to da ste već uspješno prošli kroz sve roditeljske izazove koje najčešće donosi prva godina, znate da je provjeren recept za praćenje svakog napretka vašega mališana pravilo da ne trebate raditi usporedbe s navikama i ponašanjima druge djece.

Iako se većina djece odvikava od nošenja pelena u dobi od dvije godine, ne postoji točno određeno pravilo za to koje je vrijeme najpoželjnije za tu aktivnost. Svako dijete je drukčije i svako dijete na drukčiji način razvija svoju zrelost, baš kao što to vrijedi i za puzanje, samostalno stajanje i hodanje.

Kako biste uočili je li vaš mališan na putu prema skidanju pelena, bitno je prepoznati znakove kojima će to pokazati. Ako već zna verbalizirati što želi napraviti, pojasniti da će napuniti pelenu i da mu je sila za obavljanje nužde, već ste na pola puta. To je proces koji se odvija spontano, a poželjno mu je pristupiti bez mnogo panike i nervoze jer će djeca to osjetiti, a posljedično se možda i uplašiti.

Neki od signala koji također upućuju na to treba li dijete obaviti nuždu je otvoreno negodovanje zbog toga što nosi pelenu, pokušava je skinuti te veselo reagira na vaše izravno pitanje o tome. Većina roditelja odabire ljetni period za odvikavanje djeteta od nošenja pelena pa je sada možda idealno vrijeme da pokušate. Toplo vrijeme prikladno je i zato što je zbog manjih slojeva odjeće mnogo lakše svlačenje i oblačenje te je manja mogućnosti da se dijete prehladi.

Neka djeca prije samoga obavljanja nužde znaju odabrati određeni prostor u kući gdje se uglavnom smire i stojećki to odrade u pelenu. Pritom zvukom, mimikom ili grimasama na licu također odaju da je akcija u tijeku. Ako primijetite da se vaše dijete zaputilo na svoje odabrano mjesto, predložite mu da pokuša nuždu obaviti u tutu ili, ako bude voljno, ode s vama do WC-a. Najviše uspjeha imat ćete ako možete unaprijed pretpostaviti kada je vrijeme za tutu, a obično to bude ujutro nakon buđenja ili odmah poslije obroka.

U cijeli proces uključite malo igre i zabave kako dijete ne bi proces odvikavanja od pelena doživjelo drukčije od ostalih aktivnosti u danu pošto je riječ o uobičajenoj fiziološkoj potrebi. Posjednite medu ili lutku na tutu te demonstrirajte djetetu što bi i ono trebalo napraviti kada osjeti potrebu za obavljanjem nužde. Postoje i brojne slikovnice na tu temu koje možete zajedno čitati te mu i tako približiti svrhu korištenja WC školjke. Ako voli kupanje, objasnite mu da će se nakon obavljene nužde okupati, a za njegu najmekših guza preporučujemo dječji šampon i kupku Adrialab te za njegu nakon kupanja dječje ulje i dječju mast JGL.

Pratite ponašanje svoga djeteta i ako primijetite da pruža otpor uklanjanju pelena, to znači da još uvijek nije spremno za taj korak. Bez prigovaranja i pritisaka, pružite mu potporu i ohrabrite ga, doći će vrijeme i za to!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *