7 namirnica koje najčešće uzrokuju alergijske reakcije

Alergije na hranu su imunološke reakcije koje određene namirnice prepoznaju kao štetne za ljudski organizam. Alergije uvijek uzrokuju bjelančevine u hrani jer se ne uništavaju kuhanjem niti ih može razgraditi želučana kiselina, kao ni enzimi u probavnom sustavu.

Kravlje mlijeko

Stručnjaci ističu kravlje mlijeko kao najčešći alergen koji uzrokuje intoleranciju i alergijske reakcije, osobito kod djece u dojenačkoj dobi. Alternativu u obliku mliječnih pripravaka možete potražiti u biljnim napicima.

Jaja

Alergija na jaja obično se pojavi u roku od nekoliko minuta do nekoliko sati nakon konzumacije samih jaja ili drugih namirnica koje sadrže jaje, pa bilo to čak i samo u tragovima. Najčešće se javlja kod djece do pete godine života.

Kikiriki

Simptomi intolerancije na kikiriki mogu varirati od male iritacije organizma do opasne reakcije anafilaksije, koju kod nekih osoba koje imaju izraženu alergiju mogu izazvati čak i male količine te namirnice.

Pšenično brašno

Na ovom popisu alergenih namirnica brašno se našlo zbog prisutnosti glutena, proteina pšenice koji može uzrokovati alergijske reakcije. Prvi simptomi alergije na gluten su nadutost, grčevi i poremećaj probavnog sustava.

Soja

Simptomi alergije na soju najčešće su osip i svrbež u ustima, dok – u rijetkim slučajevima – alergija može uzrokovati ozbiljnije probleme. U slučaju poput žgaravice, vraćanja kiseline iz želuca u jednjak, probavnih smetnji, kašlja te nadražaja grla i ždrijela, preporučujemo Reflustat koji brzo i učinkovito smanjuje te simptome.

Orašasti plodovi

Alergija na orašaste plodove druga je najučestalija alergija kod novorođenčadi i djece mlađe dobi. Jednom kad otkrijete alergiju na orašaste plodove, najvjerojatnije ćete je imati do kraja života.

Riba i školjke

Alergija na ribu i školjke češća je kod odraslih osoba i rijetko kada nestane, odnosno jednom kad se stekne, ne može se ukloniti. Simptomi alergije mogu biti životno opasni pa treba biti iznimno oprezan kod konzumacije.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

7-namirnica-koje-najee-uzrokuju-alergijske-reakcije-ndash-jgl-obitelj