Pet jela od buče koja će vas oduševiti

Hranjiva, niskokalorična, a preukusna, buča s pravom nosi titulu kraljice jeseni. Ta svestrana namirnica od pamtivijeka je u službi zdravlja i ljepote, a jednako je ukusna kuhana, pečena i sirova. Ako se želite osladiti njome, a ne znate odakle početi, niste vični kuhanju ili pak tražite inspiraciju za sljedeću kulinarsku kreaciju, nastavite čitati. Evo nekoliko ideja za jela od buče koja će vas oduševiti, a traže tek malo vremena, volje i začina.

Osim za juhu, buča je izvrsna za pite, rižoto i pire, a nimalo manje nije ukusna ni u namazima, umacima i slasticama. Bez obzira na to za koju se vrstu odlučili – butternut, hokaido, kabocha ili običnu buču – nećete se pokajati jer svaka će biti izvrstan dodatak vašem stolu i odličan izvor beta karotena, kalija, kalcija, fosfora, željeza i omega-3 masnih kiselina. 

Juha od kruške i buče

Za juhu od buče svi znamo i svi je volimo. Jednostavna je, hranjiva, ukusna i – što je najbitnije – brzo se pripremi. Začinite li buču s malo curry praha, muškatnog oraščića, mljevenog đumbira i dodate li joj kuhanu krušku, dobit ćete sasvim novo jelo koje će unijeti dašak osvježenja u vašu svakodnevicu, kuhinju i organizam. Probajte!

Humus od buče 

Za taj zdravi namaz, uz buču, trebat ćete još slanutak, češnjak, tahini pastu, maslinovo ulje, dvije žlice meda, sol, papar i kim. Kockice buče prepecite petnaestak minuta, češnjak kratko prepržite na ulju, zatim sve sastojke izblendajte, a nakon toga samo uživajte. 

Pire od buče

Za kremozni narančasti pire, buču očišćenu od koštica sat vremena pecite na 180 stupnjeva ili pak kuhajte na pari 10 do 15 minuta. Prije blendanja omekšalu buču začinite cimetom ili muškatnim oraščićem, a višak ne bacajte, već zamrznite i upotrijebite kao bazu za smoothieje, kruh, kolače ili njoke. 

Buhtlice s bučom

Može i za buhtlice! Od bučina pirea, soli, jaja, brašna, suhog kvasca, toplog mlijeka, ruma, maslaca i ribane korice limuna izradite tijesto, pustite da se digne, razvucite i načinite kocke. Napunite ih džemom, umotajte i pecite pola sata na 180 stupnjeva. Toliko su mekane i mirisne da ćete ih često raditi! 

Šareni rižoto

Za rižoto od prosa i buče najpogodnija je kabocha buča. Tostiranom, kuhanom prosu pridružite kremu od pečene kaboche začinjene marinadom od maslinova ulja, soli i sušenog timijana i u trenu uživajte u slasnom ručku koji podebljati uvijek možete pečenim kobasicama i karameliziranom jabukom. 

To egzotično jelo bit će savršen dodatak na svakom stolu, a zasigurno će u napast dovesti sve gurmane željne novih okusa. Da iza slasnog ručka ipak ne ostane gorak okus u ustima, pobrinut će se oralna suspenzija Reflustat koja je uvijek spas u pravi čas s obzirom na to da učinkovito smanjuje želučanu kiselost i sprječava povratak želučanog soka u jednjak.

Tagovi

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

Sljedeći članak
Savjeti za njegu očiju
pet-jela-od-bue-koja-e-vas-odueviti-ndash-jgl-obitelj