Patka punjena gljivama i krumpirom

U mnogim se zemljama u doba Božića tradicionalno priprema neka vrsta pečene peradi: to mogu biti purica, guska ili patka. Patka uvijek donosi poseban doživljaj. Pečena u pećnici i punjena nečime, priziva sjećanja iz djetinjstva na neke posebne prigode i trenutke. Punjena gljivama i krumpirom sladokuscima, ali i onima kojima treba energije, donosi osmijeh na lice.   

Sastojci
1 kom patke
500 g svježih šampinjona
4-5 komada krumpira
1 kom luka
rastopljeni maslac
1 žlica meda
sol
papar po ukusu

Receptura
Pirjati gljive na maslacu dok ne omekšaju. Dodati narezani luk i pržiti dok luk ne zastakli i gljive ne budu gotove. Krumpir oguliti, razrezati na četiri dijela i lagano skuhati u malo slane vode.

Očistiti patku iznutra, oprati je, osušiti papirnatim ubrusom. Namazati trup rastopljenim maslacem, natrljati solju i paprom. Napuniti patku gljivama i krumpirom (koliko stane). Zašiti. Namazati patku sa soli, paprom i medom. Postaviti patku u nauljeni lim. Oko patke staviti četvrtinu krumpira. Peći patku u zagrijanoj pećnici 1,5-2 sata na 180 stupnjeva. Ne zaboraviti zalijevati patku sokom iz lima koji se stvara tijekom pečenja.

Gotovu patku razrezati na komade i poslužiti s gljivama i krumpirom.

Autorica:
Natalya Tatarchenko
Fotografija je ilustrativna.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *