Olupine Jadrana: tri njemačka ratna broda na Pagu

Potopljene brodske olupine oduvijek su privlačile na istraživanje, a zaljubljenicima u podmorje njihovo je istraživanje poseban doživljaj. I na našemu dijelu Jadrana nalaze se neke vrlo zanimljive brodske olupine.

Na sjeveru Paga u uvalama Mali i Veli bok nalaze se tri takve. Kad se uvale promatra s visine ili iz zraka, čudne tamne mrlje naziru se u svijetlom pijesku ispod morske površine. Što to vreba s morskog tla, usidreno na finom bijelom pijesku? Riječ je o tri njemačka ratna broda, čiju je sudbinu zapečatila jedna druga flota – ona zračna, i to pod savezničkim zastavama, tijekom Drugog svjetskog rata. 

Premda su u tim uvalama nesretni brodovi potražili skrovište od savezničkih zrakoplova, one su ipak u konačnici postale njihovo posljednje odredište: brodovi su bombardirani iz zraka i potopljeni. I dok su dva eksplodirala te su od njih u moru ostali još samo pojedini dijelovi poput kobilice, jedan nije eksplodirao, zbog čega čini vrlo zanimljiv podvodni lokalitet onima koji se bave proučavanjem podvodnih zanimljivosti. 

S obzirom na to da potopljene olupine nisu zaštićene, neki od njihovih dijelova, nažalost, već su odneseni. A premda oni iz spomenutih uvala više nikad nisu isplovili, njihov teret nije ostao zarobljen na dnu: lokalni stanovnici pričaju kako su još desetljećima nakon njihova potonuća na obližnjim žalovima pronalazili streljivo koje je napuštalo potopljeni brod. Srećom, ozlijeđenih zbog toga nije bilo. Hoće li s vremenom to nalazište postati zaštićeno dobro – nije poznato. No, s obzirom na turizam koji je glavna djelatnost obližnjeg otoka, to bi bilo preporučljivo, prije nego što postane prekasno, a iz mora bude odnesen velik dio onoga što bi vrijedilo razgledati. 

Gdje god se nalazili, ostaci povijesti trebaju se sačuvati, a pristup njima osigurati i za buduće naraštaje svih zaljubljenika u ronjenje i podvodnu arheologiju.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

olupine-jadrana-tri-njemaka-ratna-broda-na-pagu-ndash-jgl-obitelj