Olakšajte bebi nicanje zubića uz ova 3 trika

Upravo ste se oporavili od poroda, uspostavili ritam dojenja i kakvog-takvog spavanja, preživjeli prvih nekoliko skokova u razvoju svojega djeteta i sve one silne posjete… i ponadali se da ćete konačno mirnije i dulje spavati. Međutim, počinju nicati zubići! Ne očajavajte, i tegobe bolnog nicanja prvih zuba vaše bebice mogu se olakšati.

Trik 1: Grickalice i masaže

Iako se ne možete sjećati kako je vama bilo kad su vam nicali prvi zubi, ako ste u odrasloj dobi imali upalu zubnoga mesa, znate barem dio onoga što vaša beba prolazi. Masaža desni u toj je situaciji odgovarala vama, a odgovarat će i vašoj bebi. Nježne masaže čistim prstima, namočenom gazom ili nježnom sterilnom krpicom, prva su linija obrane. Brisanje desni također pomaže da se odstrane bakterije pa neće doći do upale. 

Male četkice za zube sa silikonskim dijelovima umjesto prave četkice pravi su spas za malo stariju dojenčad. Neugodan osjećaj svrbeži biva uklonjen, a dijete će si moći pomoći samo te se ujedno i zabaviti pa će biti i bolje volje, unatoč bolnim desnima. Usput, tako već u najranijoj dobi stvaraju naviku četkanja zubi!

Trik 2: Hladni pomagači

Ako dojite, za one najmanje najbolje je majčino mlijeko u vidu sladoleda. Izdojite se, smrznite mlijeko u štapićima i ponudite bebi. Tako joj olakšavate bol u desnima uz kvalitetnu namirnicu koja je najbolja za vašega mališana. Ako je nastupio i „štrajk“ dojenju zbog nicanja zubića, ovaj sladoled bebi će pomoći i da nešto pojede.

Namočenu gazu, ručnik ili krpu iz prvog trika također možete staviti u hladnjak pa dati dojenčetu. 

Oni malo stariji cijenit će krugove, one plastične ispunjene tekućinom da ih bi se moglo brzo ohladiti. Pritom je važno da pri kupnji provjerite smije li ih se smrzavati jer takve grickalice nekim klincima funkcioniraju i bez hlađenja. 

Oni još malo stariji neće htjeti ni to, ali im zato možete ponuditi smrznute komade banane, celera, brokule, mrkve, jabuke, kruške ili kruha. 

Trik 3: Brišite bebi lice

Ovo neće ukloniti bol niti pomoći da zubi lakše izbiju, ali će spriječiti da sva ta silna slina koja bebi curi iz usta – a curit će u golemim količinama – ne dovede do iritacije kože lica, brade i obraza. 

Nećemo vam lagati: nicanje zuba možda je najizazovnije razdoblje u životu dojenčeta i rodilje, osobito ako zubići počnu nicati rano ili više odjednom, ali vi to možete! Kako kažu – sve prođe. Sretno!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

olakajte-bebi-nicanje-zubia-uz-ova-3-trika-ndash-jgl-obitelj