Odvikavanje od pelena pretvorite u dječju igru

Prvi odlazak djeteta na WC proces je uz koji se veže mnogo pitanja, poput onoga kada početi s odvikavanjem ili kako odviknuti dijete od nošenja pelena, a da to bude najmanje stresno i za dijete, ali i za roditelje.

Pomažu pjesmice, slikovnice i ukrasna tuta

Prije nego što krenete sa samim postupkom odvikavanja od nošenja pelena, dobro je o tome razgovarati s djetetom. Umjesto ozbiljnog objašnjavanja toga što znači obavljati nuždu izvan pelene, dijete možete zainteresirati i čitanjem prigodnih priča ili smišljanjem novih koje će na zanimljiv, pa čak i humorističan način upoznati dijete s procesom skidanja pelena i svrhom odlaska na WC.

Nabavite tutu, klupicu ili dodatak na postojeću dasku za WC kojima će se kupaonica prilagoditi djetetu. Neka dijete sudjeluje u odabiru tute ili dječje daske, tako da u startu bira ono što mu se sviđa. Mališanima su često privlačne zabavnije varijante modernih tuta koje sviraju ili jednobojne koje zajedno možete ukrasiti naljepnicama ili ukrasima. Tako ćete postići da se dijete na jednostavan način pobliže upozna s tutom i smanji potencijalni strah od njezina korištenja.

Improvizirajte razgovor o obavljanju nužde

Kod pretvaranja odvikavanja od pelene u dječju igru, slobodno probudite dijete u sebi i poslužite se igračkama. Lutke koje imaju mogućnost izbacivanja tekućine mogu poslužiti kao izvrstan primjer, ali nisu nužne. Zaigrajte se s djetetom i odvedite cijelu “ekipu” igračaka na izlet na WC. Djeca se često pretvaraju da igračke govore pa slobodno improvizirajte razgovor s igračkama i vježbajte rečenice kojima se i dijete može izraziti kad osjeti potrebu za obavljanjem nužde.

Kad uočite djetetove svjesne znakove potrebe za obavljanjem nužde, odite zajedno na WC te pokažite djetetu da je to radnja koje se ne treba sramiti ni bojati.  U slučaju problema s probavom, djetetu možete ponuditi kapi Normia Baby koje se mogu koristiti već od prvoga dana života, s ciljem uspostave zdrave ravnoteže crijevne mikroflore.

U početku obvezno budite prisutni dok je dijete na tuti te zajedno pjevajte ili čitajte. Pjesmom ili dječjim knjigama i slikovnicama obavljanje nužde lako se pretvara u zabavnu aktivnost. Postupno, kada se dijete navikne samostalno odlaziti na WC, ako ga čujete da zapjeva – slobodno mu se pridružite.

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *