Namirnice koje trebate izbjegavati ako idete na put

Ljeto nam je stiglo, sezona godišnjih odmora se zahuktava i mnogi od nas planiraju put na more ili možda neku kontinentalnu destinaciju u kojoj vladaju svježije temperature. Bez obzira na to gdje ćete provesti svoj zasluženi odmor, svakako biste trebali voditi računa o hrani koju ćete konzumirati tijekom samog putovanja, ali i boravka na odredištu.

Nepasterizirani mliječni proizvodi

Izbjegavajte mliječne proizvode ako niste sigurni jesu li pasterizirani, pogotovo ako ste otputovali u inozemstvo. To posebno vrijedi za mlijeko i meke sireve pa je možda najbolje da ih ne kupujete na tržnicama s kojima niste upoznati. Pasterizacija, odnosno termička obrada namirnica na temperaturama od 55 do 70° C nužna je kako bi se uklonili rizici zaraze opakim bakterijama kao što su, primjerice, salmonela i E. coli.

Sirovo povrće i voće

Ako nije temeljito oprano i očišćeno, sirovo lisnato povrće može sadržavati ostatke tla, pesticide i mikroorganizme. Prokuhano povrće sigurnija je varijanta od salate, dok je u slučaju voća najbolje dati prednost onome koje se mora oguliti prije konzumacije, poput banane ili naranče. Budite oprezni i s umacima i prilozima na bazi sirovog povrća.

Plodovi mora

Godišnji odmor na obali mnogima je nezamisliv bez uživanja u školjkama i ostalim plodovima mora, ali tu hranu svakako izbjegavajte jesti u sirovom obliku. U školjkama mogu biti prisutni biotoksini i štetne bakterije, a otrovanje njima može dovesti do neugodnih probavnih tegoba, ali i ozbiljnih zdravstvenih komplikacija. Morske plodove nabavljajte od provjerenih dobavljača i konzumirajte ih termički obrađene.

(Polu)sirovo meso

Odlučili ste navratiti u razvikani restoran i počastiti se steakom? U redu, ali neka bude dobro pečen. Polusirovo i termički slabo obrađeno meso može biti izvor štetnih bakterija i nametnika. Na tatarski biftek možda je pak najbolje da potpuno zaboravite.

Ledena pića

Sigurnosti radi, pijte flaširana pića i napitke kupljene u trgovini, a ako putujete u drugu zemlju, obvezno se informirajte o tome je li voda iz slavine u vašem odredištu pitka. Kada ste u kafićima i barovima, suzdržite se od naručivanja hladnih pića jer kockice leda u njima mogu biti nečiste i pune bakterija.

Džepni “suputnici” za ugodan odmor

Uz malo opreza s hranom i pićem, vaše ljetovanje trebalo bi proći bez neugodnih iznenađenja. A ako se vama ili članu vaše obitelji ipak “zalome” određeni probavni problemi, proizvodi Normia priskaču u pomoć! Riječ je o cjelovitom rješenju za tretiranje proljeva, čija su učinkovitost i sigurnost potvrđeni mnogim kliničkim studijama. Dobar suputnik tijekom vožnje i putovanja bit će i tablete Dramina koje se primjenjuju za prevenciju mučnine, povraćanja ili vrtoglavice povezane s bolesti kretanja. Neka vam odmor ostane u lijepom sjećanju!

Odgovori

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Obavezna polja su označena sa *

namirnice-koje-trebate-izbjegavati-ako-idete-na-put-ndash-jgl-obitelj