Očevi u rađaonici

Porod nije nešto što se ženi događa, to je nešto što žena aktivno čini, odnosno radi! Potpora joj je i nužna, i potrebna, a sasvim je sigurno da je životni partner u tome bolji od bolničkoga osoblja!

Porod je posao! Zvuči čudno? No, ne nazivaju ga bezveze radom (labor) na engleskome, kao što se ni bolovi koji signaliziraju početak poroda ne zovu uzalud trudovi. I kao pri svakom poslu – pomoć i potpora više su nego dobrodošli!

U instituciji koju povezujemo s bolešću, što trudnoća svakako nije, prisustvo očeva koji u takvom okruženju donose smirenost, olakšanje i potporu rodilji, prijeko je potrebno!

U svijetu u kojemu se porod prikazuje putem slike u kojoj dominiraju žensko vrištanje, bezglava jurnjava u bolnicu i pasivno ležanje na krevetu u trudnicama nimalo ugodnome položaju, mnogi se budući roditelji iznenade stvarnim stanjem. Porod može biti miran i brz, ali trudovi mogu trajati i dugo. No, uz pravu potporu, porod i dalje može biti prekrasno iskustvo. I da, očevi mogu biti na porodu i nisu samo element komične zabave, nego imaju važnu ulogu!

U Hrvatskoj je prisustvo očeva u rađaonici također ostvarivo, ali, na žalost, dosta rijetko. Ponajprije zbog toga što je porod ograničen na bolnicu, ali i zato što je pristup očeva rađaonicama ograničen. No, u instituciji koju povezujemo s bolešću, što trudnoća svakako nije, nazočnost očeva koji u takvom okruženju donose smirenost, olakšanje i potporu rodilji, prijeko je potrebna!

Ako su očevi ravnopravan dio odgojiteljskoga tima koji je nužan u obitelji, iskjučivanjem iz poroda tu im ulogu oduzimamo! Majka je ta koja obavlja fizički posao rađanja, no to ne znači da se ocu na taj dan ne rađa dijete niti da on nema pravo tome prisustvovati! Udaljiti ga od tog iskustva znači oduzeti mu pravo na očinstvo!

Mnoštvo prepreka kojima se očeve obeshrabruje varira od smiješnih – nisu dovoljno snažni, pa će se onesvijestiti; preko ekonomskih – nisu dovoljno bogati ako ne mogu odvojiti čak deset posto prosječne hrvatske plaće za tečaj kojim prisustvo na porodu uvjetuju pojedine hrvatske bolnice; do suludih – neka rodilišta u Hrvatskoj zahtijevaju da muškarac dođe na psihološku procjenu kod ginekologa ili od žene da se porodi između 11:30 i 18:30 sati jer je to jedino vrijeme kad pratnja smije biti prisutna, a većina žena rađa – po noći!

Sve te podatke prikupila je udruga RODA koja je u istome istraživanju saznala da 77 posto žena u Hrvatskoj želi da im je partner prisutan pri porodu, a čak ih 52 posto smatra da su na porodu dobile znatno bolji tretman u odnosu na druge rodilje u rađaonici upravo zato što je uz njih bio muškarac čije je prisustvo prisililo osoblje da profesionalno obavlja svoj posao.

Možda polako, ali sasvim sigurno situacija se u Hrvatskoj mijenja – rodilište u Rijeci nedavno je prestalo naplaćivati tečaj koji očevi moraju proći da bi bili prisutni na porodu, a i sve je više žena koje se ne boje tražiti ono što im pripada – pruisutnost svoga partnera u jednome od najvažnijih trenutaka u njihovu životu!

Komentiranje je zaključano.

Prethodni članak
Kako njegovati lice u jesen
Sljedeći članak
Studentski život bez stresa